Lična iskustva

Kristijan Stefanovski

Zovem se Kristijan Stefanovski. Imam 16 godina, idem u muzičku školu Petar Konjović u Somboru.
Računar koristim već 6 godina. Počeo sam da ga koristim sa čitačem ekrana jaws for windows, i sintezom anreader. Računar mi puno pomaže. Koristim ga u školi, kod kuće, za učenje, rad u programima za muziku itd.

Opširnije: Kristijan Stefanovski

I dalje SANJAM u boji

Branka Brkić je referent za socijalna i ekonomska pitanja u beogradskom ogranku Saveza slepih Srbije. Kao dete, tokom bezazlene igre s bratom i sestrama, ostala je bez vida i bez obe šake

Opširnije: I dalje SANJAM u boji

Govorni softver i računar - moji asistenti u studiranju

Studentkinja sam na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kako ne bih morala da obavezujem porodicu da mi čita obimnu literaturu, mnogo koristim računar u koji je ugrađen govorni softver. Pomoću njega preuzimam i čitam literaturu, pišem seminarske radove i obavljam ostale dužnosti vezane za fakultet. Literaturu i lektire najčešće pronalazim u elektronskom ili zvučnom formatu a ono što ne mogu da pronađem na internetu skeniram i čitam pomoću govornog softvera.

Opširnije: Govorni softver i računar - moji asistenti u studiranju

Moj život u poslednje vreme

Danilo Milenković za radnim stolomMoj život se promenio na bolje.

Posle studija, razmišljao sam, šta da radim. Počeo sam da se služim laptopom i jako mi je zanimljivo.

Uglavnom tražim vlašku muziku, koja mi se mnogo sviđa i o kojoj sam pisao. Našao sam pesme koje nikad nisam čuo, a ima ih mnogo. U studiji o vlaškoj muzici, napisao sam sve što sam znao, od muzike, pa sve do književnosti. Kad nisam pisao o muzici, prevodio sam tekstove sa engleskog i služio sam se znanjem i logikom.

Opširnije: Moj život u poslednje vreme

Kompjuter za mene predstavlja najsveobuhvatnije pomagalo

Jelena Stojanović, Nebojša Marković i Branka PešićKoristim računar već više od deset godina. Na početku je to bilo veoma bojažljivo a sada je svakodnevno prisutan u mojim aktivnostima.  
Često umem da kažem da su slova i brojevi bili nešto što sam sa lakoćom savladala još kao mala devojčica, Brajevo pismo je predstavljalo novo otkriće nakon gubitka vida a kompjuter je sinteza svega toga. Pomaže korisniku i njegovom okruženju da savlada prepreke koje su često posledica nedovoljne informisanosti o nekom hendikepu.

Opširnije: Kompjuter za mene predstavlja najsveobuhvatnije pomagalo

Računar - pomagalo i prozor u svet

Jelena Stojanović za računarom na radnom mestuPersonalni računar koristim već petnaestak godina. Pošto sam slepa osoba, u početku sam ga koristila za čitanje školske lektire i ostalih skeniranih knjiga. Sada računar koristim svakodnevno na poslu za pisanje i čitanje raznih dokumenata, kod kuće za surfovanje internetom, čitanje novina, komunikaciju sa prijateljima...

Opširnije: Računar - pomagalo i prozor u svet