Jelena Stojanović, Nebojša Marković i Branka PešićKoristim računar već više od deset godina. Na početku je to bilo veoma bojažljivo a sada je svakodnevno prisutan u mojim aktivnostima.  
Često umem da kažem da su slova i brojevi bili nešto što sam sa lakoćom savladala još kao mala devojčica, Brajevo pismo je predstavljalo novo otkriće nakon gubitka vida a kompjuter je sinteza svega toga. Pomaže korisniku i njegovom okruženju da savlada prepreke koje su često posledica nedovoljne informisanosti o nekom hendikepu.

Zahvaljujući Esperantu (međunarodni jezik) i esperantistima ja sam dobila prvi računar 1998. god. To je bio poklon organizacije „Evidente“ iz Holandije.

Tada sam koristila govorne sinteze koje su se pokretale iz Dos-a. Kasnije sam instalirala čitač ekrana JAWS. Od sinteza za naš jezik neko vreme sam koristila win talker voice, sada koristim AnReader. Za pripremu ispita i seminarskih radova koristila sam skener i softvere za prepoznavanje teksta.

Znajući kako je meni bilo na početku savladavanja rada na računaru odlučila sam da to svoje stečeno znanje delim sa drugima. Kao instruktor informatičke obuke radila sam na nekoliko projekata do sada.

Osim za obrazovanje računar koristim za komunikaciju putem mail-a i programa za voice i chat (skype, MSN...)

Zbog dvostrukog invaliditetaBrajevo pismo mogu da pišem ali ne i da čitam. To je razlog zbog čega se uglavnom odlučujem za pomagala sa govornom podrškom. Koristim još mobilni telefon sa govornim programom talks i satove.

Ako vam je potpuno ili delimično oštećenje vida do sada bilo prepreka da budete samostalni u radu i ravnopravni u obrazovanju imate nekoliko rešenja. Moj izbor je računar sa čitačem ekrana JAWS i sintezom za srpski jezik AnReader.

Branka Pešić

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.