Jelena Stojanović za računarom na radnom mestuPersonalni računar koristim već petnaestak godina. Pošto sam slepa osoba, u početku sam ga koristila za čitanje školske lektire i ostalih skeniranih knjiga. Sada računar koristim svakodnevno na poslu za pisanje i čitanje raznih dokumenata, kod kuće za surfovanje internetom, čitanje novina, komunikaciju sa prijateljima...

Prvi računar je na moj sto polovinom devedesetih godina stigao kao poklon mojih profesora i vršnjaka iz gimnazije. Tada nisam ni slutila od kakve će mi on koristi biti u budućnosti.

U početku računar, a bio je to PC 386, sam koristila da bih pročitala obimnu školsku lektiru koju sam skenirala pomoću različitih softvera, za pisanje domaćih i pismenih zadataka, tekstova za školske časopise...

Na fakultetu mi je računar takođe bio od velike koristi. Uz pomoć skrin ridera JAWS for Windows i sintetizator govora wintalker voice i kasnije anreadera pročitala sam svu literaturu koja mi je bila potrebna za spremanje ispita. Često sam kucala seminarske radove, a recognitu i fine reader sam koristila za skeniranje teksta.

U levoj telefon, u desnoj tastatura, Jelena Stojanović na posluPo završetku Pravnog fakulteta vrlo brzo sam se zaposlila u Opštinskom sudu u Smederevu gde sam radila kao sudijski pripravnik. I tada je računar bio moj "prijatelj broj jedan", jer sam uz pomoć njega samostalno mogla da pročitam sve sudske spise, da obradim predmete, pripremim se za rad, napišem presude... Sve poverene mi poslove zahvaljujući računaru i govornim softverima obavljala sam ravnopravno kao i ostale kolege.

Sada radim na poziciji menadžera za odnose sa javnošću u Državnoj lutriji Srbije. Svakog jutra kada dođem na posao prvo uključim računar kako bih proverila poštu, a zatim sledi redovno obavljanje poslova, pisanje raznih tekstova saopštenja za javnost, dopisa, čitanje drugih važnih dokumenata...

Kao što vidite računar je na velika vrata "ušao" u moj život, jednostavno rečeno, ne mogu da zamislim dan bez kompjutera, interneta, dopisivanja sa prijateljima.

Pored računara od velike koristi mi je iBrajev red - displej, koji kao beležnicu kada sam na putu koristim već pet godina. Ovo pomagalo koristim i za čitanje knjiga i ostalih dokumenata koje prebacim iz računara.

Sva ova pomagala mi u velikoj meri olakšavaju obavljanje svakodnevnih poslova, i mislim da većem broju slepih osoba treba da se omogući da ih koriste.

Jelena Stojanović

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.