Savez slepih Srbije je održao pomenutu tribinu sa malim zakašnjenjem, 11. septembra, budući da je svetski Dan pismenosti bio 8. septembra. Tribina je održana u svečanoj sali Biblioteke "DR Milan Budimir" u Jevrejskoj 24, a počela je oko 12 časova. Tribini je prisustvovala i gospođa Dragana Kralj iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, odseka za osobe sa invaliditetom, koja je, gle čuda, ostala da proprati ceo tok tribine, a nije bila tu samo da nas pozdravi.

Tribinu je otvorio predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić.

Pre početka prvog izlaganja, podeljen je kontingent od pet Brajevih beležnica učenicima u inkluzivnom obrazovanju. Ovo je prva količina ovih uređaja koju je Savez podelio učenicima u inkluzivnom obrazovanju, dobivši ih kao donaciju od Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, a u saradnji sa sektorom za osobe sa invaliditetom pri Ministarstvu rada i socijalne politike. Ovaj sektor je, u okviru finansiranja aktivnosti naše i drugih invalidskih organizacija, pomogao održavanje i ove tribine, a saradnja oko dobijanja donacije za, kako reče Zlatija Šehić, radnik Stručne službe Saveza, "nažalost samo pet" Brajevih beležnica, bi trebalo da ukaže na to da će naše matično Ministarstvo više pažnje poklanjati slepim licima i njihovim potrebama.

Pomenuta gospođa Šehić je prozvala dobitnike ovih vrlo dragocenih, ali i vrlo skupih uređaja, koji su došli već oko 9 časova, kako bi im gospodin Nebojša Marković, zvanični uvoznik ovih uređaja, održao kratku svojevrsnu obuku. Da se podsetimo: organizacije Saveza pijavile su kandidate, učenike i studente, za ovih pet beležnica. Naravno, kandidata je bilo mnogo više, pa je Savez slepih Srbije formirao Komisiju koja je izabrala ovih pet dobitnika na osnovu dogovorenih kriterija.

Komisiju su činili: Jelena Stojanović, potpredsednik Saveza, Tanja Veselinović iz Medicinske škole "Beograd" i Branka Brkić, radnik Stručne službe Saveza. Prvi "srećnici" koji su dobili ove ueđaje bili su: Danica Cvetković iz Prokuplja, učenica petog razreda osnovne škole, Milica Đurđević, učenica 4. razreda gimnazije iz Šapca, Nevena Mirković iz Velikog Gradišta, učenica 3. razreda gimnazije, Lazar Bulatović, student 1. godine Filozofskog fakulteta u Beogradu i Suzana Bila, student 2. godine Filološkog fakulteta u Beogradu.

Naravno, ovo nije poslednja donacija ovakve vrste. Savez je u prilici da dobije još donacija za slične uređaje, a poziv organizacijama za prijavu kandidata već je raspisan.

Preuzeto iz članka: Održana tribina "Funkcionalna pismenost slepih" i obrazovanje odraslih osoba oštećenog vida"

Goran Pećanac, Savez slepih Srbije

Komentar: Najavljena druga podela pet Brajevih redova održana je 15. oktobra 2012. na Svetski dan "Belog štapa".

Pročitajte i :

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.