Najplemenitiji podvig godine

Učenici niške gimnazije „Svetozar Marković“ pomogli slepom drugu da maturira. Čekali Stefana i dovodili ga do škole

UČENICI odeljenja IV/3 Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, pored uspešnog ispita zrelosti u junu ove godine, položili su i maturu iz plemenitosti, koju su iskazivali prema svom potpuno slepom drugu Stefanu Stevanoviću, iz sela Šarlinac kod Doljevca.

Za celo odeljenje Stefan je, bez bilo kakve razlike, bio i više od druga, pa su mu svojski pomogli da zajedno maturiraju. Četiri godine brinuli su o njemu kao o svom najrođenijem jer je on izuzetan mladić, uvek raspoložen, pozitivan i veseo.

Išao je Stefan sa njima na ekskurzije, a pored velikog hendikepa, ipak je bio vanredan gimnazijalac i postigao je odlične rezultate u redovnom školovanju. Pričao je da mu nije teško da uči, jer je radoznao. Voleo je da zabavlja društvo u odeljenju, pa je bio zadužen za šalu...

- Stefan ne voli protekciju, ne bi podneo da mu se poklanjaju ocene. Svaku peticu u dnevniku je zaslužio - ukazivala je Aleksandra Krsmanović, razredni starešina.

PRVI KOLOKVIJUMHRABRI mladić upisao je Pravni Fakultet u Nišu. Njegovi brižni roditelji Gorica i Sava, kojima je srce bilo puno kada je maturirao u gimnaziji, potvrdili su nam da je Stefan uspešno položio svoj prvi kolokvijum na niškom fakultetu.

Kada je Stefan Stevanović postao gimnazijalac, voma brzo se pokazalo da su njegova strahovanja kako će biti prihvaćen u odeljenju bila bez osnova. Njegovi školski drugovi još tada su se dali „u akciju“. Kako je Stefan morao svakog dana da putuje, roditelji su ga vozili od sela do Doljevca, i smeštali u autobus za Niš. Na stanici je svog slepog druga dočekivao po jedan učenik iz odeljenja i dovodio ga do gimnazije. A kada je školsko zvono oglasilo kraj nastave, put se ponavljao.

Stefanu, sjajnom dečaku i velikom drugu, ništa nije bilo teško. U početku mu je bilo žao što je malo usporavao izradu kontrolnih zadataka i testova, jer su morala da mu se čitaju pitanja. Ipak i to se veom brzo promenilo, jer su njegovi drugovi raznim akcijama sakupili 3.500 evra i kupili mu štampač sa Brajevim pismom!

Reči hvale za slepog učenika imala je minulih godina i Olga Dragojlović, direktorka gimnazije „Svetozar Marković“, koja podseća da su za Stefana prilagodili učionicu u prizemlju, organizovali prevoz i maksimalno pripremili decu.

- Pogledajte mu samo dnevnik, sve same petice - zadovoljno kaže direktorka. - Ispalo je najbolje moguće, iako nam je to prvi slep gimnazijalac.

Dečak iz Šarlinca je osam godina bio u internatu Specijalne škole „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Putovao je ponedeljkom do Beograda, a vraćao se petkom, kako bi makar vikendom bio sa roditeljima.

Kada je završio školu, proglašen je za đaka generacije osnovne škole, glumio je u pozorištu „Duško Radović“, recitovao... Uspeo je Stefan da završi i nižu muzičku školu. Svira klavir. Dokazao se i u atletici, zna i esperanto!

ZAHVALAN

STEFAN Stevanović, koji je u školi stekao prijatelje za ceo život, kaže da ih doživljava kao svoju porodicu.

- Zahvaljujući njima uspešno sam završio gimnaziju - veli Stefan.

Izvor:Večerenje Novosti, M. RISTOVIĆ | 06. decembar 2013.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.