FOTO: Elektronska lupa za slabovide

Elektronska lupa kao najsavremenije pomagalo za slabovide osobe od danas se nalazi u Gradskoj biblioteci.               

elektronska_lupa01

Vrednost uređaja je 300.000 dinara, a direktor biblioteke Miloš Pankov kaže da je ovo samo jedan od načina da javno znanje postane dostupno svima.

"Gradska biblioteka ima čitav niz projekata kojima se trudi da privuče osobe sa invaliditetom da postanu naši korisnici i da ravnopravno koriste naše usluge. Trudimo se da budemo što otvoreniji i izađemo u susret svim građanima", navodi Pankov.

elektronska

Novi Sad je prvi grad koji je pored Beograda dobio elektronsku lupu, a ova sprava će najviše značiti slabovidim studentima.

lupa01

Elektronska lupa ima široki ekran (22 inča), pruža čistu i jasnu sliku sa velikim uvećanjem teksta od 2,6 do čak 68 puta, podešavanje jačine boja i kontrasta, kao i podešavanje osvetljenja.

Opcija "zamrzni sliku" omogućava da tokom pisanja beleški za vreme čitanja obe ruke budu slobodne. Monitor se podiže, spušta i okreće 180 stepeni sa jedne na drugu stranu. (S.S.)

Izvor: Radio 021 (http://www.021.rs)

Objavljeno: 13. 08. 2012.

 


Elektronska lupa u Gradskoj biblioteci

Elektronska lupa, koja slabovidima i licima sa oštećenim vidom omogućava lakše čitanje, predstavljena je danas u Gradskoj biblioteci. Ovaj uređaj uvećava tekst, podešava osvetljenje stranice, kao i jačinu boja i kontrasta publikacije odabrane za čitanje, tako da slabovida lica na jednostavan način mogu da koriste literaturu.

Predsednica Skupštine grada Aleksandra Jerkov tokom današnjeg predstavljanja elektronske lupe je istakla da Novi Sad i gradske ustanove pokazuju da su otvorene za sve Novosađanke i Novosađane, te da će "grad uvek sve tretirati kao ravnopravne građane."

- Elektronska lupa će u svakom smislu otvoriti vrata ove institucije svim slabovidim sugrađanima i sugrađankama, ali i omogućiti ono što do sada nisu mogli, da na ravnopravnoj osnovi budu članovi i članice Gradske biblioteke - poručila je Jerkov.

Ona je istakla da će elektronska lupa imati posebnu pogodnost za one studente koji do sada nisu imali prilike da čitaju knjige preko ovog uređaja, jer će uz pomoć lupe lakše i brže moći da završe studije.

- Ovo više nego u jednom smislu pruža našim sugrađanima ono što je grad dužan da im obezbedi, a to je jednaka šansa - kazala je Jerkov.

Elektronsku lupu mogu da koriste svi koji budu želeli da uzmu knjige iz fondova Gradske biblioteke, a direktor ove ustanove mr Miloš Pankov dodaje da će uređaj moći da se koristi i za sopstvene knjige i drugi materijal za čitanje.

- Želimo da naš književni fonda učinimo svakom dostupnim. Da učinimo korak ka tome da sve grupe korisnika, koji do sada nisu mogli ravnopravno da koriste usluge biblioteke, sada imaju tu priliku. Obaveza javnih biblioteka jeste da učine da javno znanje bude dostupno svima - objasnio je Pankov.

Elektronsku lupu kupila je Gradska biblioteka od svojih sredstava, a vrednost je 300 hiljada dinara. Uređaj je postavljen u Čitaonici, na prvom spratu Gradske biblioteke u Ulici Dunavskoj 1.

Novi Sad, 13. avgust 2012.
Izvor: Skupština Novog Sada

 


Video: RTVojvodine

 

Gradska biblioteka u Novom Sadu dobila je najsavremenije pomagalo za slabovide osobe - elektronsku lupu, koja će im omogućiti da koriste knjižni fond biblioteke, od stručne literature do beletristike.

Objavljeno: 13.08.2012.


Elektronska lupa predstavljena u Gradskoj biblioteci

Objavljeno: 13/08/2012 u 19:36
Gradska biblioteka - foto danas.rs

U Čitaonici Gradske biblioteke Novog Sada održana je prezentacija novog korisničkog servisa, elektronske lupe namenjene slabovidim licima.

Ovakvi projekti pokazuju da su Grad i njegove ustanove otvorene za sve sugrađane i da prema svima imaju ravnopravan odnos, izjavila je predsednica Skupštine grada, Aleksandra Jerkov.

“Ponosni smo na to što je Novi Sad, posle Beograda, prvi grad u našoj zemlji koji dobija ovakvu jednu elektronsku napravu i ponosni smo na to što je Gradska biblioteka, naravno uz podršku Grada, iz svojih sredstava uspela da obezbedi, da kupi jedno ovakvo pomogalo koje će biti više nego značajno”, rekla je Jerkov.

Vrednost elektronske lupe je 300.000 dinara, a osim knjiga dostupnih u biblioteci, slabovida lica mogu putem ovog uređaja čitati i sopstvene knjige koje donesu u Čitaonicu.

Izvor: In radio, Novine Novosadske

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.