Laboratorija u kojoj se ispituje oprema za letelice-robote Američka vojska ubrzano regrutuje nove ratnike koji nikad ne spavaju i nikad ne krvare - robote koji menjaju način ratovanja, kako na nebu tako i na zemlji.

Najnovija dostignuća robotike prikazana su letos na sajmu američke mornarice u Merilendu, a među njima su bili i bespilotni helikopter na daljinsko upravljanje i mali robot sa dugim vratom, koji podseća na glavnog junaka animiranog filma "Voli" i koji može da iskrivi vrat kako bi provirio kroz prozor.

Helikopter čije je ime "MQ-8B fajer skaut" biće prvi put upotrebljen do kraja godine na ratnom brodu "Mekineri" i služiće za otkrivanje trgovaca drogom u Tihom okeanu, saopštila je američka mornarica.

Robot u rancu

Robot "pakbot" ima gusenice i može da predje preko stenovitog terena, kao i da pokupi i deaktivira eksplozivne naprave uz pomoć mehaničke ruke kojom upravljaju vojnici iz zaklona. Oko 2.500 takvih robota već se koristi u Iraku i Avganistanu, zemljama u kojima bombe ručne izrade koje postavljaju pobunjenici odnose najviše života američkih vojnika. Lakša verzija "pakbota", od šest kilograma, može se prenositi u rancu i od skora je na tržištu, kažu u kompaniji ajRobot koja prodaje te robote.

"Verujem da smo na početku revolucije daljinskog upravljanja", kaže Gari Kesler koji nadgleda programe o bespilotnim avionima za američku vojsku. Poput drugih zvaničnika Pentagona, Kesler voli da poredi razvoj robotike sa pojavom tenkova i aviona - svojevremeno novih tehnologija koje su izmenile dotadašnji način vodjenja ratova. Samo pre šest godina američka vojska nije posedovala gotovo nijedan od ovih robota u arsenalu, dok ih danas ima najmanje 10.000 na zemlji i 7.000 u vazduhu - od malog "rejvena" koji može da poleti iz ruke do glomaznog "global hoka", špijunskog aviona dužine 13 metara i raspona krila 35 metara koji može neprekidno da leti 35 sati.

Letelice bez pilota

Roboti kao pomoć: Nemački vojnik u AvganistanuAmerička ratna avijacija se u početku protivila upotrebi bespilotnih letelica, ali sada priznaje da obučava veći broj operatera takvih aviona i helikoptera, nego pilota bombardera i borbenih aviona. Teledirigovanih "naprava" ima na hiljade u Iraku i Avganistanu i one satima iz vazduha špijuniraju neprijatelja, traže podmetnune bombe ili ispaljuju rakete, a da pri tom ne ugrožavaju život vojnika.

Bespilotni avioni "predator" i "riper" opremljeni preciznim raketama "helfajer" redovno napadaju područja u Pakistanu u kojima se kriju talibanski pobunjenici i vodje Al Kaide. Raketom iz jednog od tih aviona nedavno je ubijen vođa pakistanskih talibana Bejtulah Mehsud.

U napadima su, medjutim, poginuli i mnogi civili, saopštile su pakistanske vlasti.Mladi američki vojnici izgleda da se sa lakoćom privikavaju na ratovanje uz pomoć džojstika, tvrdi zvaničnik kompanije ajRobot. "Današnji vojnici odrasli su uz video igre i upoznati su sa ovom vrstom komandi, što skraćuje njihovu obuku", rekao je ovaj zvaničnik

rtre/nb/zbs

Izvor: Deutsche welle

Povezani tekstovi:

- Ratnici koji nikada ne spavaju i ne krvare!

objavljeno: februar, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.