Ratnici koji ne znaju za umor

Laboratorija u kojoj se ispituje oprema za letelice-robote Američka vojska ubrzano regrutuje nove ratnike koji nikad ne spavaju i nikad ne krvare - robote koji menjaju način ratovanja, kako na nebu tako i na zemlji.

Najnovija dostignuća robotike prikazana su letos na sajmu američke mornarice u Merilendu, a među njima su bili i bespilotni helikopter na daljinsko upravljanje i mali robot sa dugim vratom, koji podseća na glavnog junaka animiranog filma "Voli" i koji može da iskrivi vrat kako bi provirio kroz prozor.

Helikopter čije je ime "MQ-8B fajer skaut" biće prvi put upotrebljen do kraja godine na ratnom brodu "Mekineri" i služiće za otkrivanje trgovaca drogom u Tihom okeanu, saopštila je američka mornarica.

Robot u rancu

Robot "pakbot" ima gusenice i može da predje preko stenovitog terena, kao i da pokupi i deaktivira eksplozivne naprave uz pomoć mehaničke ruke kojom upravljaju vojnici iz zaklona. Oko 2.500 takvih robota već se koristi u Iraku i Avganistanu, zemljama u kojima bombe ručne izrade koje postavljaju pobunjenici odnose najviše života američkih vojnika. Lakša verzija "pakbota", od šest kilograma, može se prenositi u rancu i od skora je na tržištu, kažu u kompaniji ajRobot koja prodaje te robote.

"Verujem da smo na početku revolucije daljinskog upravljanja", kaže Gari Kesler koji nadgleda programe o bespilotnim avionima za američku vojsku. Poput drugih zvaničnika Pentagona, Kesler voli da poredi razvoj robotike sa pojavom tenkova i aviona - svojevremeno novih tehnologija koje su izmenile dotadašnji način vodjenja ratova. Samo pre šest godina američka vojska nije posedovala gotovo nijedan od ovih robota u arsenalu, dok ih danas ima najmanje 10.000 na zemlji i 7.000 u vazduhu - od malog "rejvena" koji može da poleti iz ruke do glomaznog "global hoka", špijunskog aviona dužine 13 metara i raspona krila 35 metara koji može neprekidno da leti 35 sati.

Letelice bez pilota

Roboti kao pomoć: Nemački vojnik u AvganistanuAmerička ratna avijacija se u početku protivila upotrebi bespilotnih letelica, ali sada priznaje da obučava veći broj operatera takvih aviona i helikoptera, nego pilota bombardera i borbenih aviona. Teledirigovanih "naprava" ima na hiljade u Iraku i Avganistanu i one satima iz vazduha špijuniraju neprijatelja, traže podmetnune bombe ili ispaljuju rakete, a da pri tom ne ugrožavaju život vojnika.

Bespilotni avioni "predator" i "riper" opremljeni preciznim raketama "helfajer" redovno napadaju područja u Pakistanu u kojima se kriju talibanski pobunjenici i vodje Al Kaide. Raketom iz jednog od tih aviona nedavno je ubijen vođa pakistanskih talibana Bejtulah Mehsud.

U napadima su, medjutim, poginuli i mnogi civili, saopštile su pakistanske vlasti.Mladi američki vojnici izgleda da se sa lakoćom privikavaju na ratovanje uz pomoć džojstika, tvrdi zvaničnik kompanije ajRobot. "Današnji vojnici odrasli su uz video igre i upoznati su sa ovom vrstom komandi, što skraćuje njihovu obuku", rekao je ovaj zvaničnik

rtre/nb/zbs

Izvor: Deutsche welle

Povezani tekstovi:

- Ratnici koji nikada ne spavaju i ne krvare!

objavljeno: februar, 2010.