Vojnike će zameniti roboti?Američka vojska ubrzano regrutuje nove ratnike koji nikad ne spavaju i nikad ne krvare - robote koji menjaju način ratovanja kako na nebu tako i na zemlji. Da li će nove tehnologije zaista promeniti način ratovanja?

Najnovija dostignuća robotike predstavljena su ovog meseca na sajmu američke mornarice u Merilendu a među njima je bio i bespilotni helikopter na daljinsko upravljanje i mali robot sa dugim vratom, koji podseća na glavnog junaka animiranog filma "Voli" i koji može da se izvine kako bi provirio kroz porozor.

Helikopter čije je ime "MQ-8B fajer skaut" biće prvi put upotrebljen do kraja godine na ratnom brodu "Mekineri" i služiće za lociranje trgovaca drogom u Tihom okeanu, saopštila je američka mornarica a prenosi Frans pres.

Pakbot - robot koji uklanja bombe

Robot "pakbot" opremljen je gusenicama i može da pređe preko stenovitog terena, kao i da pokupi i deaktivira eksplozivne naprave uz pomoć mehaničke ruke kojom upravljaju vojnici iz zaklona.

Oko 2.500 takvih robota već je raspoređeno u Iraku i Avganistanu, zemljama u kojima bombe ručne izrade koje postavljaju pobunjenici odnose najviše života među američkim vojnicima.

Lakša verzija "pakbota", od šest kilograma, može se prenositi u rancu i od skora je dostupna, navodi kompanija „ajRobot“ koja ga komercijalizuje.

"Verujem da smo na početku revolucije daljinskog upravljanja", kaže Gari Kesler koji nadgleda programe o bespilotnim avionima za američku vojsku.

Tehnologije već učinile svoje

Poput drugih zvaničnika Pentagona, Kesler voli da poredi razvoj robotike sa pojavom tenkova i aviona - svojevremeno novih tehnologija koje su izmenile dotadašnji način vođenja ratova.

Samo pre šest godina američka vojska nije posedovala gotovo nijedan od ovih robota u svom arsenalu dok ih danas ima najmanje 10.000 na zemlji i 7.000 u vazduhu - od malog "rejvena" koji može da poleti iz ruke, do glomaznog "global hoka", špijunskog aviona dužine 13 metara i raspona krila 35 metara, koji može da leti 35 sati neprekidno.

Američka ratna avijacija se isprva protivila upotrebi bespilotnih letelica ali sada priznaje da obučava veći broj operatera takvih aviona i helikoptera nego pilota bombardera i borbenih aviona.

Teledirigovanih "naprava" ima na hiljade u Iraku i Avganistanu i one satima iz vazduha špijuniraju neprijatelja, traže podmetnune bombe ili ispaljuju rakete a da pri tom ne ugrožavaju život vojnika.

Neke "spravice" su već na terenu

Bespilotni avioni "predator" i "riper" opremljeni preciznim raketama "helfajer" redovno izvode napade na zone u Pakistanu u kojima se kriju talibanski pobunjenici i vođe Al Kaide.

Početkom avgusta u paljbi iz jednog od tih aviona ubijen je lider pakistanskih talibana Bejtulah Mehsud. U napadima su, međutim, poginuli i mnogi civili, navele su pakistanske vlasti.

Mladi američki vojnici izgleda da se sa lakoćom privikavaju na ratovanje uz pomoć džojstika, tvrdi zvaničnik kompanije ajRobot.

"Današnji vojnici odrasli su uz video igre i upoznati su sa ovom vrstom komandi, što skraćuje njihovu obuku", rekao je on.

jub/beta/nj

Izvor: Deutsche welle

Povezani tekstovi:

- Ratnici koji ne znaju za umor

objavljeno: avgust, 2009.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.