Robot Asimo dobiće uskoro posao

Humanoidni robot1986. godine, istraživači japanske firme Honda dobili su zadatak da razviju humanoidnog robota.

Najteže je bilo savladati problem elastičnog koračanja jer se ono sastoji od veoma komplikovane kombinacije različitih pokreta. Prva mašina imala je samo noge, bila je teška i nezgrapna, a svaki njen korak trajao je pet sekundi. Početkom devedesetih, mašina je dobila i trup, zatim ruke i na kraju glavu. Dvehiljadite, kada je počela da liči na astronauta, dobila je i ime - Asimo.


13. decembra ove godine, inženjeri Honde predstavili su najnoviju verziju Asima, visine metar i trideset, i težine 54 kilograma, koji ume da korača, trči, skače, da uljudno pozdravlja i, što je najvažnije, da obavlja razne poslove. Njegovi pokreti su zapanjujuće elastični, bez trzajeva i zastajkivanja. U stanju je da trči brzinom od 6 kilometara na sat, pa čak i da skreće dok hoda ili trči. Takodje ume da gura kolica sa teretom i da prihvata i nosi poslužavnik ne prosipajući tečnost.

Asimo liči na omanjeg astronauta, u belom skafandru i sa kacigom sa zatamnjenim staklom, iza koga se kriju kamere i senzori. Honda kaže da je Asimo razvijen kao eksperimentalni model ali uskoro namerava da mu poveri posao recepcionera i vodiča. Na sajtu te kompanije naći ćete izvanredne, gotovo zapanjujuće, video snimke i fotografije. Ako nemate najmanje ADSL vezu sa internetom naoružajte se strpljenjem, ali verujte, nećete zažaliti.

 

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: decembar, 2005.