Iako smo još daleko od dana kada će nam roboti pomagati po kući i, recimo, u bašti, naučnici širom sveta intenzivno rade na tome da nauče robote da obavljaju prostije i komplikovanije poslove. Ali, kako roboti postaju pametniji, sve više se obraća pažnja na to kako ljudi reaguju na robote.

Da li je dobro da roboti reaguju na naše emocije ili ne? Da li se osećamo opuštenije kada robot liči na neku mašinu ili kada liči na ljudsko biće? Da li bismo više voleli da sa robotima komuniciramo glasom ili preko kompjuterske tastature? Koliko bi robotima trebalo dopustiti da nam se približe pre nego što se osetimo ugroženim?

Na primer, u Laboratoriji za veštačku inteligenciju, pri Masačusetskom institutu za tehnologiju, istraživači eksperimentišu sa robotom zvanim Kismet, koji je programiran da prepoznaje osnovne emocije u ljudskom glasu i da reaguje pokretima svojih veštačkih očiju i usana. Kismet je u stanju da po glasu svog instruktora prepozna da li ga hvali, grdi ili teši.

Drugi primer je Asimo, robot konstruisan u laboratorijama japanske firme Honda. Asimo liči na astronauta. Visok je metar i 60, ume da hoda uz i niz stepenice i da obavlja neke proste radnje. Asimo ponekad dočekuje posetioce u sedištu Honde u Tokiju i pokazuje im put do sale za konferencije. Posetioci su, naravno, fascinirani. Kako kažu funkcioneri Honde, jedini problem nastaje kada Asimo, po obavljenom poslu napusti salu jer svi krenu za njim da vide kuda će da ode.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: mart, 2003.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.