Prema najnovijoj vesti, četvoro pacijenata jednog oftalmološkog centra u Sjedinjenim Državama ušlo je u istoriju kao prvi ljudi kojima su u oči usadjene solarne ćelije za delimični povratak izgubljenog vida.

Pacijenti u Univerzitetskom medicinskom centru Raš, dobili su mikročipove prečnika 2 milimetra i debljine jedan hiljaditi deo inča, što je tanje od debljine ljudske vlasi. Čipovi su specijalno konstruisani za ljude obolele od bolesti zvane retinitis pigmentosa, od koje se vidno polje sužava na veoma malu tačku, što znači da su praktično slepi. Tokom prethodnih probnih usadjivanja, pacijenti su izvestili da su bili u stanju da čitaju slova, da su bolje videli boje i da im se vidno polje proširilo. Neki pacijenti su bili u stanju da prepoznaju i crte lica drugih, što ranije nisu mogli, a drugi su izjavili da se više ne sudaraju sa nameštajem i drugim objektima. Čip nazvan ”veštačka silikonska retina“ sastoji se od približno 5 hiljada mikroskopski sitnih solarnih ćelija koje pretvaraju svetlo u električne impulse. Njihova svrha je da zamene oštećene fotoreceptore, odnosno ćelije koje rade na istom principu pretvaranja svetlosti u električne impulse. Hirurzi su supeli da čitavu operaciju izvedu napravivši samo tri mala reza na jabučici oka, veličine prečnika šivaće igle. Ako organizmi pacijenata ne budu odbacili usadjene čipove, naučnici se nadaju da bi američka Agencija za kontrolu hrane i lekova mogla da odobri njihovu redovnu upotrebu u oftalmohirurgiji.

izvor: Glas Amerike, 2005

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.