Robotska ruka pomaze slepima u kupoviniStarijim i bolesnim ljudima, koji se teže kreću, na usluzi su besplatna električna kolica sa sedištem i korpom za kupljenu robu. Jedan profesor sa Univerziteta države Juta patentirao je slična, robotska kolica, za pomoć slepima pri kupovini. Uz pomoć laserskih senzora za uočavanje prepreka, kolica se, naravno malom brzinom, bezbedno kreću prolazima izmedju polica.

Mušterija može preko tastature da upiše naziv poželjnog artikla i kolica će je sama odvesti do police. Kako svi artikli nose barkod šifru, na pakovanju ili na samoj polici, dovoljno je da kupac približi artikal laserskom čitaču i da odmah čuje iz zvučnika naziv artikla, veličinu pakovanja i cenu. Tokom prvih, probnih vožnji, u jednoj lokalnoj samousluzi, kupci su se vrlo pohvalno izražavali o novom robotu. Iako je gradnja prototipa koštala oko 15 hiljada dolara, njegovi tvorci kažu da bi cena u masovnoj proizvodnji mogla da se smanji na trećinu. Takodje kažu da već razmišljaju o gradnji sličnog robota za velike aerodrome, kako bi slepi putnici mogli lakše da se snalaze sami. Ako budu našli investitora, konstruktori kažu da bi prvi ovakvi roboti mogli da se pojave u samouslugama već kroz godinu-dve.

 

izvor: Glas Amerike, 2005

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.