Američki naučnici dizajnirali su tzv. "bioničko oko", koje bi, za sada, trebalo slepima i slabovidnima da popravi vidno polje.

Iza ovog izuma stoji profesor Gislan Danjeli sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, koji je trenutno u Londonu, na konferenciji koju organizuje britanski Kraljevski institut za slepe.

On je za BBC detaljno objasnio kako njegova minijaturna sprava funkcioniše.

"U oko se stave žičice ili elektrode. Napravi se čitava mreža takvih elektroda i svaka je zadužena za jednu tačku vidnog polja. Združeno, one stvaraju sliku. Metod je sličan ekranu računara, ali na njemu ima mnogo manje tačaka nego u čovečijem vidnom polju".

Gislan Danjeli priznaje da je slepim pacijentima do sada implantirano samo po 16 elektroda u svako oko. Pitali smo ga kako je to uticalo na njihovo vidno polje:

"Ukoliko stimulišete neko od ovih elektroda, osoba vidi zamagljenu tačku. Ako stimulišete nekoliko elektroda odjednom, pacijent vidi niz tačaka i utvrdili smo da je u stanju da razlikuje vertikalni od horizontalnog niza, u zavisnosti koje elektrode stimulišemo. Takođe su u stanju da primete velike i kabaste predmete. Međutim, i dalje nismo u stanju da pacijentu omogućimo detaljnu i tačnu sliku vidnog polja".

Gilsan Danjeli precizira da ciljna grupa pacijenata njegovog tima nisu slabovidne osobe, što bi se na prvi pogled iz objašnjenog metoda moglo zaključiti, već slepe osobe, koje su vid izgubile zbog nekog degenerativnog procesa u oku:

"Mislimo da ćemo za nekoliko godina biti u stanju da vršimo implantaciju dovoljnog broja elektroda da bismo takvim osobama omogućili da se nesmetano kreću, da razluče gde su prozori i vrata u sobi. Moraće, doduše, i dalje da koriste štap, kako bi izbegli prepreke ispred sebe, ali biće u stanju da sebe pozicioniraju u prostoru, u odnosu na okolne zgrade, dakle, da se orijentišu".

Profesor Danjeli smatra da od rođenja slepe osobe ne bi bile u stanju da sa lakoćom odgovore na njegov koncept, jer nikada nisu imale iskustvo orijentacije u prostoru pomoću čula vida:

"Kada smo mali, učimo da gledamo, što znači da naš mozak uči da tumači signale koji dolaze iz oka. Ukoliko bi elektrode implantirali osobama koje su slepe od rođenja, signali bi za njihov mozak bili besmisleni. Doduše, imali smo jednog pacijenta, koji je bio slep od rođenja. On nije rečima umeo da opiše ono što vidi. Govorio je da mu to ličio na oluju, na munju tj. na ono kako on zamišlja te pojave. No, nije bio u stanju da jasno zapazi tačke ili njihov raspored.

izvor: BBC

Objavljeno u aprilu 2005 .

Tema: Slepi i slabovidi, operacija oka, lečenje očnih bolesti, nove tehnologije/pomagala za slepe i slabovide osobe

Slični tekstovi: Bioničko oko vraća vid slepima, Bioničko oko omogućilo delimičan vid,

Naučnici u SAD i Australiji koriste eksperimentalne bioničke oči

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.