Postdiplomac na univerzitetu Kornel, u američkoj državi Njujork, Viktor Vong, našao se pred naizgled nerešivim problemom.
U okviru priprema za ispit iz jednog predmeta trebalo je da proučava kolor mape gornjih slojeva atmosfere. To ne bi bilo ništa teško da Vong nije slep od svoje sedme godine. Ali kako slepi ljudi imaju veoma izoštren sluh, Vong je došao na ideju da pokuša nekako da mape pretvori u zvuke.

 Zajedno sa dvojicom kolega - kompjuterista, počeo je da razmišlja o mogućnosti da se razvije uredjaj koji bi boje spektra pretvarao u tonove klavira. Kao davač ulaznog signala poslužila je specijalna stona elektronska tabla, po veličini istovetna sa kompjuterskim ekranom. Povlačeći po tabli elektonsku pisaljku, kao kompjuterskog miša, Vong je mogao da njenim vrhom takoreći opipava sliku i svaku boju pretvori u drugi ton. Softver ima dodatnu mogućnost da koordinate po iks i ipsilon osi saopštava sintetičkim glasom. Uvežbavanje čitanja mapa uz pomoć zvuka nije išlo lako, kaže Vong, pa je ekipa počela da koristi kombinaciju elektronske table i grubog crteža štampanog Brajevom azbukom, položenog preko nje. Papir sa plitkim reljefom omogućavao mu je da pročita osnovne obrise mape, dok su zvuci davali fine detalje. Čitav projekat, započet prošle godine, još je u eksperimentalnoj fazi, ali njegovi tvorci veruju da će jednoga dana i drugi slepi naučnici i inženjeri moći da čitaju crteže i mape slušajući zvuke klavira.

izvor: Glas Amerike, 2005

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.