Grupa naučnika na Univerzitetu Džouns Hopkins, nedaleko od Vašingtona, sagradila je prototip veštačke ruke, nazvan Proto 1, sa nekim gotovo neverovatnim karakteristikama. Tokom eksperimenata u laboratoriji, invalid dobrovoljac mogao je svojom voljom da pokreće palac veštačke ruke u raznim pravcima, za različite vrste hvatanja predmeta.

Mogao je da iz džepa izvuče kreditnu karticu i da stavlja plastične čaše jednu u drugu, kontrolišući snagu stiska. Štaviše, za tu kontrolu nije morao da se oslanja samo na čulo vida već je iz veštačke ruke elektronski dobijao signale slične osećaju dodira, na osnovu kojih je mogao da reaguje. Prilikom koračanja pacijent je mogao skoro sasvim prirodno da maše rukom, onako kako to čine svi drugi.

Veštačka ruka Proto 1 ima osam stepeni slobode, što znači da šaka i lakat mogu da se istovremeno okreću oko osam različitih osa. Dok traju ovi eksperimenti, naučnici razvijaju drugi prototip ruke, koja bi trebalo da ima čak 25 stapeni slobode i više od 80 raznih senzora, osetljivih na dodir, temperaturu i položaj pojedinačnih delova. Paralelno sa tim, radi se na razvoju uredjaja koji će omogućiti povezivanje tih senzora sa nervnim sistemom osobe koja ima veštačku ruku.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: april, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.