Najnovija otkrića u mehanici i mikroelektronici, brzi kompjuteri i usavršeni kompjuterski programi, omogućavaju gradnju gotovo nezamislivih uređaja za pomoć ljudima koji su iz raznih razloga ostali bez udova.

Možda najveća dostignuća postižu se u konstruisanju veštačkih nogu. Jedna od grupa koje predvode u tome je Grupa za biomehanotroniku, pri čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju. Šef te grupe, profesor Hju Her, i sam je u jednom planinarskom incidentu izgubio obe noge ispod kolena. Ta nesreća podstakla je kod njega interesovanje za tehničke nauke. Njegova grupa konstruisala je veštačko koleno, sa mikrosenzorima koji neprestano mere položaj zgloba i sile kojima se on opterećuje tokom hodanja. Zahvaljujući tome izrađena je proteza koja omogućava osobama sa invaliditetom da koračaju gotovo potpuno normalno, kao sa prirodnom nogom, ili nogama, u slučajevima dvostruke amputacije.

Specijalni prigušivači udara još više doprinose prirodnom ponašanju veštačkog kolena. Na video snimcima koji se mogu videti na internetu, osobe sa invaliditetom opremljeni ovim protezama koračaju, penju se uz stepenice i silaze niz njih, a neki čak učestvuju u sportskim aktivnostima. Najpoznatiji među njima je svakako sprinter Oskar Pistorijus, iz Južnoafričke republike, osoba sa invaliditetom bez obe noge, koji pokušava da stekne dozvolu da se takmiči na Olimpijadi 2008.. Ova savremena veštačka kolena i stopala proizvodi islandska firma Osur.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: oktobar, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.