Robotska rukaLjudi koji dožive moždani udar često delimično ili potpuno gube sposobnost zatvaranja i otvaranja šake, što ih praktično čini invalidima iako imaju udove.

ežbama tokom prva tri meseca posle udara ta sposobnost se postepeno vraća, ali posle toga napredovanje postepeno stagnira. Istraživači na Kalifornijskom univerzitetu konstruisali su mehaničku, robotsku šaku, koja pomaže rekonvalescentima da nastave da razvijaju snagu stiska šake. Ova sprava nije pomagalo koje pacijent može da nosi na sebi. Umesto toga, pacijent sedi za stolom, sa šakom uvučenom u neku vrstu rukavice.

Naučnici kažu kako je važna karakteristika ovih vežbi to što pacijent mora sam da inicira pokret zatvaranja i otvaranja šake, dok mehanička šaka samo pomaže mišićima da dovrše pokret. Naučnici kažu da mozak na taj način ponovo uči kako da otvara i zatvara šaku, odnosno da dovršava te pokrete. Sedmoro pacijenata, prosečne starosti od 63 godine, imalo je 15 dvočasovnih vežbi. Posle tri nedelje svi su pokazali poboljšanje sposobnosti da hvataju i ispuštaju čak i manje objekte. Osim toga rekonvalescentima se značajno proširila sposobnost raznih drugih pokreta šake i zglavka. Moždani udar je jedan od najčešćih uzroka doživotnog invaliditeta u Sjedinjenim Državama, sa više od 700 hiljada slučajeva godišnje. Naučnici Kalifornijskog univerziteta sada rade na konstruisanju poboljšane verzije ove šake za vežbe.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: februar, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.