lek nanometarske veličine za lečenje hroničnih rana

Jeftini lek nanometarske veličine za lečenje hroničnih rana, kao što su dijabetično stopalo ili opekotine, razvila je grupa naučnika iz Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu, sa Harvard Medical School i drugih ustanova iz SAD-a i Japana.

Dijabetes je brzo rastući medicinski problem koji utiče na blizu 3% svetske populacije. Loša cirkulacija koja proizlazi iz dijabetesa često ima za posledicu rane na koži koje ne zaceljuju, što uzrokuje bol, infekcije, a ponekad i amputacije udova. Otkriveno je da nekoliko proteina, nazvanih faktori rasta, ubrzavaju proces ozdravljenja. Međutim, prečišćavanje tih proteina faktora rasta veoma je skupo, a oni ne stoje dugo na povređenom mestu.

Naučnici na Hebrejskom i Harvardskom univerzitetu su iskoristili genetski inženjering za proizvodnju "robotskog" proteina faktora rasta koji reaguje na temperaturu. Povećanje temperature uzrokuje da se desetine tih proteina skupljaju zajedno u nanočestica koja je više od 200 puta manja od jedne vlasi kose. Ovo ponašanje uveliko pojednostavljuje prečišćavanje proteina, što značajno pojeftinjuje njihovu proizvodnju. Ono takođe omogućava da faktori rasta budu ograničeni i da ostaju na opekotinama ili ranama.

Naučnici nazivaju svoje otkriće robotskim, jer su ovi proteini baš kao i roboti koji reaguju na svoje okruženje obavljanjem određenih aktivnosti, budući da su razvili odgovore i reakcije na toplotu. Eksperimentalni lek je patentiran i do sada je bio korišćen za lečenje hroničnih rana u dijabetičnih miševa, pri čemu je dramatično povećao stopu njihovog ozdravljenja. Cilj je nastaviti klinička ispitivanja na ljudima posle dodatnih testova i preciziranja doziranja.

Izvor: The Hebrew University of Jerusalem, znanost.com

 

objavljeno: februar, 2011.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.