Američka administracija za kontrolu hrane i lekova je po prvi put odobrila neki uređaj koji uz pomoć veštačke inteligencije može da dijagnostikuje neku bolest, te ne zahteva tumačenje rezultata od strane specijaliste.

Naime, softverski program IDx-DR može da utvrdi bolest oka, a preko fotografije mrežnjače. Sistem funkcioniše tako što lekar prvobitno na uređaj otpremi fotografiju mrežnjače oka koja je napravljena specijalnom kamerom, te softver prvo procenjuje kvalitet fotografije, budući da su mu za dijagnozu potrebni snimci visoke rezolucije, pa potom analizira fotografiju, a da bi utvrdio da li pacijent ima dijabetesnu retinopatiju, bolest usled koje prevelika količina šećera u krvi oštećuje krvne sudove u zadnjem delu oka. Ovo oboljenje predstavlja jednu od najčešćih komplikacija kod onih koji boluju od dijabetesa, ali je na globalnom nivou i dalje retko.

Tokom kliničkog testiranja IDx-DR je na uzorku od 900 fotografija uspostavio tačnu dijagnozu u 87% slučajeva, a softver je jedinstven zbog toga što ne zahteva konsultacije sa specijalistom, te, kako navode kreatori, samostalno uspostavlja dijagnozu.

Tako je ovo još jedan korak ka tehnologiji koja bi u budućnosti mogla da samostalno uspostavlja dijagnoze, a deo tog trenda je i DeepMind AI kompanije Google koji se trenira tako da može da detektuje bolesti oka.

Izvor: The Verge

Preuzeto sa: PC Press-a, https://pcpress.rs/vestacka-inteligencija-menja-oftalmologa/

Objavljeno:

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.