Japanska kompanija Oton radi na pametnim naočarima koje bi ono što je napisano pretvarale u zvučni zapis, te predstavljale odlično pomagalo onima koji su disleksični, ili imaju neke druge poteškoće prilikom čitanja. Na ovom proizvodu se radi još od 2012. godine, te se nalazi na platformi Campfire – japanskoj verziji Kickstarter-a, a cilj je da se prikupi 93.500 dolara, da bi se kasnije jedan komad prodavao po ceni od 47 dolara.

Oton Glass naočare imaju dve male kamere i slušalice sa strane, a polovina svakog sočiva ima formu ogledala, čija je funkcija da prati kretanje oka. Kada se korisnik zainteresuje za neki tekst, dovoljno je da trepne, a kako bi kamere napravile snimak. Tako napravljena fotografija se potom šalje na prilagođeni Raspberry Pi cloud sistem, gde se snimak analizira u potrazi za tekstom, koji se potom transformiše u glasovni zapis koji se emituje preko slušalica. Ako sistem ne bi mogao da rastumači tekst, u pomoć bi mu priskočili ljudski radnici, koji imaju bolju moć pretpostavljanja. Ovaj sistem pomalo podseća na mogućnosti koje Google Translate već ima, a uz pomoć kojih fotografisani tekst može da se pretvori u zvučni zapis, samo što bi pametne naočare to činile na donekle prirodniji način, te bi bilo dovoljno da korisnik trepne kako bi dobio uslugu.

Kompanija je do sada sakupila oko 11.500 dolara na platformi Campfire, što je oko 12% od potrebne sume.

 

Izvor: The Verge

Preuzeto sa: PC Press-a, https://pcpress.rs/pametne-naocare-za-one-koji-imaju-poteskoce-u-citanju/

Objavljeno:

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.