U Britaniji od danas počinje javna rasprava o tome da li porodicama koje ne žele da se na njihovo dete prenese neizlečiva nasledna bolest treba omogućiti kontroverzni "tretman oplodnje sa tri roditelja".

| Foto: 24 sata

Tim tretmanom, koji predstavlja poseban vid veštačke oplodnje (IVF) i trenutno je u fazi istraživanja samo u američkim i britanskim laboratorijama, u ženu bi se prvi put usadjivao genetski modifikovani embrion. Na ovaj način začeto dete imalo bi gene majke, oca i ženskog davaoca. Time bi se sprečilo prenošenje na novu generaciju tzv. "mitohondrijalnih bolesti" - neizlečivih naslednih stanja, koja se prenose majčinom linijom, a pogadjaju otprilike jedno od 6.500 novorodjenčadi sasirom sveta.

Intervencijom bi se zamenjivale neodgovarajuće mitohondrije, tako da dete ne bi od majke nasledilo fatalne poremećaje srca, jetre ili mozga, slepilo ili mišićnu slabost.Britanska vlada je naložila domaćoj Upravi za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) da povodom ovog važnog pitanja, koje ima i emotivnu komponentu, "izmeri puls javnosti".

Predsednica Uprave Lajza Džardin istakla je da želi da čuje mišljenje o ovom problemu od ljudi iz svih sfera društva, najrazličitijeg porekla i obrazovanja. - Postoji potreba da se postigne ravnoteža izmedju želje da se pomogne porodicama da imaju zdravo potomstvo i mogućeg uticaja na samu decu i širu društvenu zajednicu - izjavila je ona. Od učesnika u raspravi se očekuje da razmotre i sledeća pitanja: Kako bi se moglo osećati dete dobijeno ovom tehnikom? Da li bi njegov integritet bio ugrožen? Da li mu treba reći kako je začeto? Kakva bi trebalo da budu prava žene davaoca? Ko bi trebalo da odlučuje o tome kome će ovaj tretman biti dostupan?

Trenutno se istražuje više tehnika IVF tretmana sa tri roditelja. Jedna podrazumeva zamenu DNK izmedju dve oplodjene jajne ćelije, a druga zamenu DNK jajnih ćelija majke i žene davaoca pre oplodnje.

Kritičari tehnike ističu da je ona možda prvi korak ka stvaranju "dizajniranih beba", čije bi neke osobine bile modifikovane prema želji njihovih kreatora.
Javna rasprava o ovom pitanju bi trebalo da potraje do kraja tekuće godine.

 

Izvro: 24 sata, Autor: Tanjug, 17.09.2012.

 

Obećavajuća tehnika u prevenciji nasleđivanja mitohondrijalnih bolesti Obećavajuća tehnika u prevenciji nasleđivanja mitohondrijalnih bolesti

Naučnici sa Univerziteta u Njukastlu razvili su novu, pionirsku tehniku koja im je omogućila da po prvi put uspešno izvrše prenos DNK između dve ljudske jajne ćelije. Tehnologija ima potencijal prevencije nasleđivanja pogođene mutacijama i izmenjene mitohondrijalne DNK, koje se nasleđuju preko citoplazmi jajnih ćelija majki, i koje potom dovode da mitohondrijalnih bolesti.

06.Jul.2010, 16:01, Izvor: Umrežena nauka Radio Beograd

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.