Prošlo je oko 50 godina od kada je Douglas Englebart, inženjer na Istraživačkom institutu Stanford, izumio prvi računalni miš. Odonda je njegova klasična shema “odaberi i klikni” ostala potpuno nepromijenjena; čak i zasloni na dodir, koji mogu prepoznati više dodirnih točaka odjednom, rade na istom principu. Sada Leap Motion, tvrtka iz San Francisca, želi promijeniti interakciju na kojoj se bazira čovjekovo upravljanje računalima. Osmislili su 7.5 centimetara dugačak uređaj koji detektira pokrete, poznat pod jednostavnim nazivom Leap. On omogućuje korisnicima upravljanje računalima i objektima na zaslonu samo uz pomoć njihovih prstiju.

Spojen na Windows ili Mac OS X operacijski sustav, Leap koristi kombinaciju infracrvenih LED dioda i kameru od 1.3 megapiksela kako bi prepoznao kretnje u polju koje je veliko do 230 kubičnih centimetara. Koristi i uobičajene algoritme kako bi mogao konvertirati ono što uređaj “vidi” u 3D mapi prostora te može detektirati kretnje veličine od samo jedne stotine milimetra – dvjesto puta manje nego Microsoft Kinect – što mu omogućuje da zasebno prati svaki prst. Leap je dovoljno malen da ga mogu ugraditi u postojeće laptope i tablete, a to bi se moglo početi događati već sljedećeg proljeća.

Ovaj će uređaj u budućnosti možda postati najčešća navigacija objekata na zaslonu, no moći će se koristiti i za druge radnje. Leap Motion planira poslati prvu pošiljku uređaja kreatorima softvera za različite tehnološke ogranke poput igara te grafičkog dizajna, a ubrzo će otvoriti i posebnu trgovinu. Mnoge su tvrtke već zatražile aplikacije za oblikovanje virtualne gline, vođenje orkestra te čak i prevođenje znakovnog jezika u tekstualni oblik.

Procjenjuje se kako će cijena Leap uređaja na tržištu biti oko 70 američkih dolara.


Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/uredaj-kojim-se-pokretima-ruku-zamjenjuje-tradicionalno-klikanje-misem/#ixzz28PbPLNQH

Objavljeno: 16. 09.2012.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.