Studenti mehaničkog inženjeringa Univerziteta Pensilvanije izumeli su robotičku napravu koja omogućava korisniku da ponese dodatnih 18 kilograma tereta, što odgovara prosečnoj težini četvorogodišnjeg deteta. Robotička ruka od titana na prvi pogled izgleda kao sastavni deo odela superheroja, ali je namenjena običnim ljudima kojima je neophodna fizikalna rehabilitacija ili pomoć u obavljanju fizičkog posla.

Ova ruka može kao od šale da podigne dodatnih 18 kilograma tereta

Uređaj, koji tehničari nazivaju “nezavisnim egzoskeletom za gornji deo tela“, zapravo je neka vrsta portabl držača za ruku sa pogonom na baterije.

Grupa studenata koja je radila na ovom projektu dobila je priznanje i nagradu od najmanje 75.000 dolara.   

Projekat se zasniva na postojećim studijama za sličnu opremu za telo, poznatu i pod nazivom “nosivi roboti”. Do sada su dizajnirani egzoskeleti za donji deo tela koji omogućavaju paralizovanim ljudima da hodaju, ali postojeći modeli još nisu dobili odobrenje za maloprodaju i koštaju do 100.000 dolara.

Studenti koji su izumeli prenosivu bioničku ruku od titana

Fascinirani konceptom obnavljanja pokretljivosti i motivisani idejom o sprečavanju povreda kod osoba koje, u okviru posla kojim se bave, redovno podižu veliki teret, studenti Nik Parota, Elizabet Biti, Nik Mekgil i Niko Vladimirov
razgovarali su sa fizioterapeutima i potencijalnim korisnicima da bi prošle godine razvili relativno jeftinu laku opremu za desnu ruku.

Oblikovali su je pomoću 3D štampača i programa za kompjuterski dizajn, pri čemu je većina komponenata napravljena od alimunijuma.

Sistem funkcioniše po principu pogona pomoću kabla, slično kao kočnice na biciklu. Robotička ruka se napaja energijom iz baterija koje korisnik nosi na leđima. Finalni proizvod košta nepunih 2.000 dolara i teži osam kilograma, manje nego ruksak koji Elizabet Biti obično nosi. Motorizovanim kablovima koji podižu i spuštaju ruku upravlja se pomoću džojstika, a senzori mere dijapazon pokreta i tako pomažu u praćenju napretka u procesu rehabilitacije.

VIDEO> Pogledajte kako ova bionička ruka funkcioniše:

 _

Izvor: Blic
M.A. | 11. 12. 2013.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.