Vojnik Endrju Gartvejt (26) prvi je Britanac kome je ugrađena bionička ruka. On je bez svoje desne ruke ostao u Avganistanu, a obična proteza koju je ranije nosio sada mu je zamenjena naprednom bioničkom rukom koju pomera putem misli.

Endrju Gartvejt

Endrju Gartvejt | Foto: 24 sata

IMPULSI - Podizanje čaše sa stola ili zalivanje cveća za nas deluje kao jednostavan zadatak, ali za Endrjua Gartvejta svaka uspešno obavljena radnja u kojoj se koristi desna ruka predstavlja malu pobedu. Ovaj vojnik je teško povređen tokom eksplozije u Avganistanu i proveo je sedam sati na operacionom stolu kako bi hirurzi „prespojili” njegove nerve i omogućili mu da koristi naprednu bioničku ruku.

Zahvaljujući elektrodama koje prikupljaju impulse iz njegovog mozga, Gartvejt može da kontroliše novu ruku putem misli. Dovoljno je samo da pomisli na savijanje prstiju i pomeranje šake i već u sledećem trenutku će moći nesmetano da se oblači, vozi i kuva.

Grafika

 

- Operacija mi je promenila život. Postao sam nezavisniji, a svakodnevne radnje sa kojima sam se mučio sada su mnogo lakše. Kada sam prvi put čuo za operaciju, sve mi je zvučalo kao bajka. Ali, evo me, pokrećem veštačku ruku pomoću misli - oduševljeno je rekao Endrju Gartvejt za „Dejli mejl”.


Vojnik je teško povređen pre tri godine, a uz pomoć protetičke ruke mogao je da obavlja samo mali broj zadataka. U januaru prošle godine je u Beču dobio bioničku ruku i sada može sve što poželi, a senzori će mu uskoro omogućiti da oseća i promene temperature.

Troškove operacije od 70.000 evra platilo je britansko ministarstvo odbrane, a sa novom rukom Gartvejt je dobio i „mali bonus”.

- Mogu da okrećem zglob za 360 stepeni. To je trik koji izvodim na žurkama - šali se on.

Izvor: 24 sata

 Autor: I. Hadžiomerović 13.12.2013.

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.