inteligentno veštačko stopaloVeštačko stopalo i zglob mogu da se pomeraju kao ljudsko stopalo i zglob. Nova proteza je sada na tržištu i moći će da pomogne američkim vojnicima koji su izgubili udove u Iraku i Avganistanu kao i ljudima koji pate od dijabetesa i koji su imali amputaciju.

{wmvremote autostart="true" popup="true" divid="filmStop"}http://www.voanews.com/mediaassets/serbian/2008_05/Video/wmv/ArtificialFoot-vb.wmv{/wmvremote} {avrpopup type="lightbox" id="filmStop"}Pogledajte film -Veštačko stopalo{/avrpopup}

Povredjeni američki vojnici koji su se vratili iz ratova u Iraku u Avganistanu mogu da se pouzdaju u povećana finansijska sredstva američke vlade za istraživanja i razvoj veštačkih udova. Poboljšanja u tehnologiji omogućavaju da se ti udovi pomeraju skoro kao oni koje su zamenili. Neki od ovih veštačkih aparata reaguju na signale mišića pacijenta. Drugi, sa senzorima i kompjuterskim čipovima, «misle» samostalno. Jedan od primera je Proprio Fut koji koristi Bredli Piterson, napravljen u kompaniji na Islandu. Piterson kaže da je noga odlična za hodanje uz stepenice.

«Sada mi to omogućava da podignem stopalo, samo deo, tako da ne moram da okrećem kuk».

Bioničko stopalo koristi baterije i vodjeno je kompjuterski. Ono koristi senzore za slanje informacija u mikroprocesor koji šalje signale aktivatoru koji podešava pokrete pacijentovim potrebama. Piterson može da nosi patike ili cipele. Debljina pete nije važna.

«Velika stvar koju može da radi je da se samo podešava prema svakom paru obuće koji obujem».

Proizvodjač navodi da je ovo prva inteligentno veštačko stopalo. Trenutno košta 20 hiljada dolara. Piterson kaže da mu je promenilo život.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: maj, 2008.

objavljeno: februar, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.