Veštačka ruka sa osećajem dodiraIstraživači u Čikagu kažu da su prevezivanjem nerava uspeli da jednoj osobi bez ruke povrate osećaj dodira. Obnavljanje osećaja dodira moglo bi da dovede do izrade boljih veštačkih udova.

Devetnaest meseci pošto je Klaudija Mičel izgubila ruku u saobraćajnoj nesreći, lekari su nerve koji su nekada vodili ka njenoj šaci prespojili ka grudima, kako bi lakše pokretala veštačku ruku. On sada može da oseća toplo i hladno, meku i tvrdu površinu, pa čak i osećaj savijanja jednog od izgubljenih prstiju.

”To nije osećaj dodira na normalnom delu tela. Ali sada na grudima mogu da identifikujem svoj kažiprst, mali prst, palac, pa čak i osećaj utrnulosti u šaci.“

Tim stručnjaka u čikaškom Institutu za rehabilitaciju predvodi neurofiziolog Pol Marasko.

”Kako izgleda, pošto smo prespojili nerve oni su narasli kroz mišiće do kože i tako u jednom delu kože na grudima obnovili neka čula iz amputirane ruke.“

Interesantno je, kaže on, da istovremeno osećaj kože na grudima nije izgubljen, pa tako pacijentkinja na tom mestu doživljava kao da dodiruje nešto grudima i izgubljenom rukom. Doktor Marasko kaže da bi usavršavanjem ove metode mogle znatno da se poboljšaju veze između elektronskih senzora u koži veštačkih udova i nerava koji nisu uništeni. A to bi jednoga dana, kaže on, moglo da dovede do izrade proteza koje će invalidi zaista mogi da osećaju kao svoje udove.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: decembar, 2007.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.