Spektra v.d.n.

Logotip Spektra v.d.n Spektra, je zadruga slepih osnovana 1989. Za početak, Spektra je specijalizovana za razvoj, proizvodnju i distribuciju asistivne opreme (pomagala) za osobe oštećenog vida, i širi svoje aktivnosti u pružanju pomoći osobama sa komunikacijskim i telesnim oštećenjima u poslednjih 5 godina.

Spektra danas ima 15 zaposlenih, više od 50% među njima su osobe sa invaliditetom..

Spektra je ovlašćeni predstavnik sledećih kompanija: ABBYY, UKR; AiSquared, USA; Ash Technologies, IRL; Bierley.com Ltd., GBR; Dolphin Computer Access, GBR; Harpo, POL; Nuance, BE; Optelec-Tieman Group, NLD; Perkins, USA; Tobii, SWE; takođe je HP Preferred Partner Certificate holder i njegov sistem kvaliteta upravljanja je u skladu sa ISO 9001:2008.

Naš asortiman asistivne opreme (pomagala) obuhvata:

  • Elektronske uređaje i specijalne programe (softver) za slepe / slabovide - npr. elektronske lupe (uveličavače), CCTV, Brajeve redove - displeje, pristupačne računare, itd.
  • Komunikatore za osobe sa teškoćama u govoru - npr. stoni / tasterski komunikatori, programi (softveri) za komunikaciju i td.
  • Uređaje pristupačne za korisnike koji imaju oštećenje prstiju i koji ne mogu da koriste standardnu tastaturu / miša - kao što su specijalne tastature, trekbol, SmartNav, IntegraMouse, sistemi za praćenje oka i drugo.

Trenutno, Spektra pruža tehničku i korisničku podršku i tehničke usluge; nudi lokalizovane proizvode u Češkoj. Štaviše, Spektra učestvuje u razvoju, posebno u razvoju softvera i izradi specifičnih tastatura.

Zajedno sa partnerom Harpo iz Poljske, Spektra radi projekat isAble.eu koji je B2B prodavnica za zemlje istočne Evrope.