ENIAC14. februara 1946. godine ekipa predvođena Johnom Mauchlyjem i J. Presper Eckertom na Univerzitetu Pennsylvania predstavila je ENIAC. Pod punim nazivom Electronic Numerical Integrator And Computer krio se prvi pravi elektronski računar, kakav danas poznajemo.

ENIAC je bio u stanju računati 5.000 operacija u sekundi, što je oko 1.000 puta brže od bilo kog drugog dotadašnjeg mehaničkog računara. Sastojao se od 17.468 vakuumskih cevi, 7.200 kristal dioda, 1.500 elektronskih sklopova, 70.000 otpornika i 10.000 kondenzatora. Težio je 27 tona, dimenzije su mu iznosile 2,6 x 0,9 x 26 metara, i pokrivao je površinu od 63 kvadratna metra.

Pri predstavljanju njegovi tvorci javnosti su ga najavili kao ‘Divovski mozak’…

Izvor: http://www.gadgeterija.net/

objavljeno: februar, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.