Nokija” je, zajedno sa “Andikap zero”(Handicap Zero), francuskim udruženjem slepih i slabovidih, razvila softverska rešenja bazirana na operativnom sistemu za mobilne telefone “Simbian” koja olakšavaju upotrebu mobilnih telefona slepim i slabovidim osobama. Istovremeno je američki proizvođač softvera “KNFB Riding teknolodži”(knfbReading Technology, Inc), poNokia N82 i kReader Mobilenudio kompletno softversko rešenje koje omogućava čitanje i skeniranje teksta na “Nokiji N82″, a zatim i sintetizovani izgovor tog sadržaja.

Francuski elektronski mediji značaj ovakvog rešenja upoređuju sa pronalaskom sistema za čitanje i pisanje slepih i slabovidih koji je otkrio francuz Luj Braj.

Ovo rešenje je izuzetno značajno i korisno, ali je veoma skupo i nepristupačno za veliki broj kućnih budžeta. Softver, zajedno s mobilnim telefonom, košta 1.300 evra, preneli su francuski elektronski mediji.

Andicap Zero preporučuje telefone
- N82 i N66 za slepe osobe koje koriste čitača ekrana (screen readera)sintetizator govora,
- N82 za skeniranje i prepoznavanje teksta i
- N96 i N66 za slabovide osobe.

Zbog nastale svetske krize Nokia je obustavila projekte sa Andicap Zero početkom ove godine. Nadajmo se privremeno.

Izvor personalmag.rs i Handicap Zero.

objavljeno: mart, 2009.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.