http://zanimljivostidana.com/images/remote/http--i224.photobucket.com-albums-dd207-mp3men-zanimljivosti20dana1-dagar.jpg

Indijski pronalazač Sumit Dagar osvojio je juče nagradu od 50.000 dolara kako bi nastavio da razvija novi, niskobudžetni model mobilnog telefona za slepe.

Kako prenosi AFP, 29-godišnji industrijski inženjer iz Nju Delhija osigurao je vrednu nagradu čuvenog proizvođača satova "Roleks", u konkurenciji sa 1.000 takmičara.

Dagar je proizveo prototip smartfona za slepe koji ima tastaturu sa brajevom azbukom i taktilni ekran osteljiv na dodir.

San ovog mladog pronalazača je da proizvede mobilni telefon koji će biti pristupačan za sve slepe ljude u Indiji gde živi 22 odsto od 285 miliona slepih i slabovidih u svetu.

On se nada da će se njegov "brajev mobilni telefon" naći na tržištu za pet godina.

Izvor: Blic, Tanjug | 07. 12. 2012.

Foto: Zanimljivosti dana

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.