Američki naučnici razvili su moždani implant koji može da omogući ljudima da detektuju infracrvenu svetlost, prenosi “Dejli telegraf”. Ovo otkriće može da omogući ljudima koji su ostali bez jednog čula, njega nadoknade pomoću delova mozga koji su zaduženi za druga čula.

Centri za čula se nalaze u različitim delovima korteksa

Infracrvenu svetlost, nevidljivu oku sisara, laboratorijski pacovi su uspeli da detektuju preko elektroda povezanih sa delom mozga u kome je smešten centar za čulo dodira.

Slični uređaji su se ranije koristili da bi paralizovanim pacijentima omogućili da svojim mislima pomeraju kursor po ekranu kompjutera.

Ali u novom istraživanju naučnika sa Univerziteta “Djuk” u Severnoj Karolini, prvi put je korišćen uređaj koji je životinji dao "novo čulo".

U eksperimentima pacovi su nosili detektore infracrvene svetlosti na glavama koji su elektrodama bili povezani sa centrom za dodir u mozgu.

Kada bi se upalilo jedno od tri izvora infracrvenih zraka, pacovi bi počeli da trljaju brkove, kao da osećaju kako dodiruju nevidljivu svetlost.

Nakon mesec dana treninga oni su naučili da povezuju taj osećaj sa izvorima zrakova i da sa 100 procentnom tačnošću utvrde koji je od tri izvora aktiviran.

Posle pacova i majmuni su bili uspešni u tim zadacima.

  • Infracrvena svetlost nalazi se u oblasti elektromagnetnog spektra čija je talasna dužina veća od talasne dužine vidljive svetlosti, a frekvencija manja.  Ljudsko oko može videti do crvene boje, koja ima najveću talasnu dužinu od vidljivih boja.

Istraživanje je pokazalo da je moguće da deo mozga odgovoran za jedno čulo može da pomoću implanta obrađuje i druge vrste čulnih informacija.
U teoriji to bi značilo da osoba koja je oslepela zbog oštećenja u vizuelnom delu korteksa (moždane kore) može da “povrati vid” pomoću implanta u drugom delu korteksa.

“Ono što smo ovde uradili je demonstracija kako možemo da stvorimo novo čulo kod pacova, tako što smo im omogućili da ‘dotaknu’ infracrvenu svetlost, koju sisari ne mogu da opaze. To pokazuje da mozak odrasle jedinke može da stekne nove sposobnosti. U budućnosti će, dakle, biti moguće da se protetičnim uređajem ‘povrate’ izgubljena čula, pomoću delova mozga zaduženih za druga čula”, objasnio je doktor Migel NIkolelis.

Doktor Nikolelis rekao je da je ovo istraživanje samo uvod za veliki naučni proboj u “povezivanju mozgova” koji će biti najavljen sledećeg meseca.

On je za misteriozno otkriće rekao da je nešto “o čemu niko nije ni sanjao da je moguće”.

Izvor: Blic

I.Kešanski | 18. 02. 2013.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.