Inovacije za osobe sa fizičkim invaliditetom

Izmišljena su kolica koja će promeniti život svakoj osobi sa invaliditetom

Laddroller je dizajnirao grčki inženjer Dimitrios Petrotos

Laddroller omogućava osobama koje su prikovane za invalidska kolica da se usprave i stanu kad god to požele.
U pitanju su kolica koja pored dva glavna točka imaju i pomoćna dva, koja klikom dugmeta omogućavaju uspravljanje, pa osoba u kolicima ima utisak da stoji.

Opširnije: Izmišljena su kolica koja će promeniti život svakoj osobi sa invaliditetom

Nanotehnologija: “tetovaža” mapira emocije i kontroliše mišićnu aktivnost

nanotechtattNova privremena elektronska tetovaža koja meri aktivnost mišićnih i nervnih ćelija unosi revoluciju u medicinu, rehabilitaciju, poslovanje, pa čak i u marketinška istraživanja. Tetovaža se sastoji od karbonske elektrode, lepljive površine pogodne za kožu i polimernog premaza koji pojačava performanse elektrode. Može da snima jak i stabilan signal satima, bez iritiranja kože.

Opširnije: Nanotehnologija: “tetovaža” mapira emocije i kontroliše mišićnu aktivnost

Robotička ruka koja svakog može da pretvori u superheroja

Studenti mehaničkog inženjeringa Univerziteta Pensilvanije izumeli su robotičku napravu koja omogućava korisniku da ponese dodatnih 18 kilograma tereta, što odgovara prosečnoj težini četvorogodišnjeg deteta. Robotička ruka od titana na prvi pogled izgleda kao sastavni deo odela superheroja, ali je namenjena običnim ljudima kojima je neophodna fizikalna rehabilitacija ili pomoć u obavljanju fizičkog posla.

Opširnije: Robotička ruka koja svakog može da pretvori u superheroja

Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Američki naučnici izumeli su magnetni pirsig koji se stavlja na jezik i omogućava paralizovanim osobama da pokreću invalidska kolica. Paralizovanim ljudima na jezik se stavlja magnetni pirsing, uređaj nazvan “sistem vožnje jezikom”, koji liči na komad nakita, a koristi se kao džojstik i osobama paralizovanim od vrata naniže pruža mnogo veću slobodu kretanja.

Opširnije: Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Pravi Robokap: Prvi bionički čovek diše, hoda, vidi i ima srce koje pumpa veštačku krv

Naučnici su uspeli da konstruišu prvog potpunog “bioničkog čoveka”, koji može da diše i da hoda, da vidi i da čuje, ima srce koje kuca i obavlja 60 do 70 odsto funkcija ljudskog organizma.
"Veštački čovek" može da se kreće, da vidi i da čuje, ima srce koje kuca i pumpa veštačku krv i veštački bubreg koji će uskoro moći da zameni pravi
Naziv ”bionički čovek” skovan je u popularnoj naučno-fantastičnoj TV seriji iz sedamdesetih godina “Čovek od šest miliona dolara”, koja je pratila avanture i doživljaje Stiva Ostina, bivšeg astronauta čije telo je nakon nesreće u kojoj je gotovo poginuo obnovljeno uz pomoć veštačkih delova.

Opširnije: Pravi Robokap: Prvi bionički čovek diše, hoda, vidi i ima srce koje pumpa veštačku krv

Na pola puta do Robokapa: Prvi čovek koji umom pokreće robotičku nogu

Snaga misli nije dovoljna da pokrene beživotni objekat - osim ako taj objekat nije robotička noga povezana s mozgom.
Tridesetdvogodišnji muškarac kome je noga amputirana od kolena naniže posle saobraćajne nesreće 2009. godine verovatno je prva osoba bez donjeg ekstremiteta koja umom kontroliše robotičku nogu.

Opširnije: Na pola puta do Robokapa: Prvi čovek koji umom pokreće robotičku nogu

Uz pomoć 3D printanja stvorili veštačko uho koje izgleda i funkcioniše baš poput pravog

Uz pomoć 3D printanja stvorili veštački uho koje izgleda i funkcioniše baš poput pravogBioinženjer i fizičari sa Univerziteta Veill Cornell uspeli su da stvore veštački uho, koristeći se 3D printanjem, koje izgleda i funkcioniše baš kao pravo uho, dajući time nadu hiljadama dece sa urođenom deformacijom uha zvanom mikrotija. U izveštaju objavljenom u februaru u online časopisu Plos One, naučnici sa Cornella su opisali na koji se način uz pomoć 3D printanja i injektibilnih gelova načinjenih od živih ćelija, mogu napraviti uši koje su gotovo identične ljudskom uhu.

Opširnije: Uz pomoć 3D printanja stvorili veštačko uho koje izgleda i funkcioniše baš poput pravog

Čovek, kome je dijagnostikovana mišićna paraliza noge, nakon operacije ponovo hoda

Čovjek, kojemu je dijagnosticirana mišićna paraliza noge, nakon operacije ponovno hodaNakon četiri godine zatočeništva u invalidskim kolicima, Rick Constantine ( 58 ), sada je ponovo na nogama, nakon što je prošao kroz nekonvencionalnu operaciju na San Diego Zdravstvenom odeljenju Univerziteta u Kaliforniji, kojom mu je vraćena sposobnost hodanja. Neurohirurg, Justin Brovn, izveo je neuobičajeni trosatni postupak.

Opširnije: Čovek, kome je dijagnostikovana mišićna paraliza noge, nakon operacije ponovo hoda

Veštačka ruka kontrolisana mislima

Mind-Controlled Artificial HandNaučnici na Univerzitetu grada Pitsburga eksperimentišu sa veštačkom rukom koju pacijent može da kontroliše sopstvenom voljom.
Kvadriplegični invalidi spadaju u najteže jer nisu u stanju da kontrolišu pokrete ruku i nogu. Ali medicina i elektronika napreduju toliko brzo da je sada sasvim jasno da će u doglednoj budućnosti takvi pacijenti koristiti uređaje pomoću kojih će moći da obavljaju svakodnevne poslove.

Opširnije: Veštačka ruka kontrolisana mislima

Prevencija nasleđivanja mitohondrijalnih bolesti - Tretman oplodnje sa tri roditelja na javnoj raspravi

U Britaniji od danas počinje javna rasprava o tome da li porodicama koje ne žele da se na njihovo dete prenese neizlečiva nasledna bolest treba omogućiti kontroverzni "tretman oplodnje sa tri roditelja". Tim tretmanom, koji predstavlja poseban vid veštačke oplodnje (IVF) i trenutno je u fazi istraživanja samo u američkim i britanskim laboratorijama, u ženu bi se prvi put usadjivao genetski modifikovani embrion.

Opširnije: Prevencija nasleđivanja mitohondrijalnih bolesti - Tretman oplodnje sa tri roditelja na javnoj...