Novosti i podrška

Izmišljena su kolica koja će promeniti život svakoj osobi sa invaliditetom

Laddroller je dizajnirao grčki inženjer Dimitrios Petrotos

Laddroller omogućava osobama koje su prikovane za invalidska kolica da se usprave i stanu kad god to požele.
U pitanju su kolica koja pored dva glavna točka imaju i pomoćna dva, koja klikom dugmeta omogućavaju uspravljanje, pa osoba u kolicima ima utisak da stoji.

Opširnije: Izmišljena su kolica koja će promeniti život svakoj osobi sa invaliditetom

Revolucija u inkluziji osoba sa invaliditetom — Kako VR rešava do sada nerešive probleme

Zašto i kako će virtuelna realnost označiti veliku promenu na polju inkluzije?

Već dugo se vodi razgovor o tome na koji će način virtuelna realnost promeniti obrazovanje, medicinu, film i industriju video igara, ali čini se da ipak ne razmišljamo dovoljno široko kada su u pitanju mogućnosti koje pruža VR.

Nedavno je na TechCrunchu pokrenuta priča o bitnoj ulozi koju VR može odigrati kada je u pitanju inkluzija osoba sa invaliditetom, odnosno njen potencijal za poboljšanje uslova i prilika za njih.

Opširnije: Revolucija u inkluziji osoba sa invaliditetom — Kako VR rešava do sada nerešive probleme

Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Posle dve godine rada sa 3D tehnologijama izrađena je reljefna prezentacija čuvenog „Poljupca“ Gustava Klimta koja će slabovidim osobama pružiti novi umetnički doživljaj.
Prezentacija je rezultat EU projekta „Pristup muzejima za slepe i slabovide“ koja će nakon završetka projekta biti dodeljena galeriji Belvedere u Beču.

Opširnije: Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Ai Squared se pridružio Freedom Scientific-u i Optelec-u u VFO

VFO, home of the Freedom Scientific and Optelec brands, announced today that it has acquired Ai Squared, a leading developer of screen magnification and screen reading software. Together, the companies offer the world’s broadest suite of assistive technology products for the visually-impaired. Each of the companies has a long history of providing innovative technology solutions that enable blind and low vision individuals to reach their full potential – to gain an education, obtain employment, succeed in professional careers, and live independently throughout their lives.

Opširnije: Ai Squared se pridružio Freedom Scientific-u i Optelec-u u VFO

Nanotehnologija: “tetovaža” mapira emocije i kontroliše mišićnu aktivnost

nanotechtattNova privremena elektronska tetovaža koja meri aktivnost mišićnih i nervnih ćelija unosi revoluciju u medicinu, rehabilitaciju, poslovanje, pa čak i u marketinška istraživanja. Tetovaža se sastoji od karbonske elektrode, lepljive površine pogodne za kožu i polimernog premaza koji pojačava performanse elektrode. Može da snima jak i stabilan signal satima, bez iritiranja kože.

Opširnije: Nanotehnologija: “tetovaža” mapira emocije i kontroliše mišićnu aktivnost

Misterija veštačke ruke iz 16. veka: Ovo je priča o plaćeniku koji nije odustao od borbe

Druga metalna ruka Geca od Berlihingena, Foto: Wikipedia/Landesarchiv Baden Württemberg

Gec od Berlihingena bio je plaćenik i voleo je dobru staru kavgu. Međutim, u jednoj bici izgubio je ruku i njegova "karijera" izgledala je završena. Ali, veliki borac se nije predao, već je naručio gvozdenu ruku kojom je sejao strah i trepet po Evropi

Opširnije: Misterija veštačke ruke iz 16. veka: Ovo je priča o plaćeniku koji nije odustao od borbe

Freedom Scientific i Optelec su udružili snage u proizvodnji asistivnih tehnologija

Freedom Scientific and Optelec announced today that the two companies have merged to create the world's largest assistive technology provider for the visually impaired. The two companies have a long history of providing innovative technology solutions that enable blind and low vision individuals to reach their full potential – to gain an education, obtain employment, succeed in professional careers, and live independently throughout their lives.

Opširnije: Freedom Scientific i Optelec su udružili snage u proizvodnji asistivnih tehnologija

Pomoću ove sprave potpuno slepe osobe mogu da osete okolinu

Uređaj koji sliku pretvara u električne impulse i fizički osećaj omogućava da slepe osobe okuse svoju okolinu

Pre više od 40 godina Klarens Šulc probudio se potpuno slep na desno oko. Dvadeset godina kasnije izgubio je vid i na levom oku. Lekari su dijagnostikovali retko stanje (okluzija retinalne vene) koje na kraju dovodi do gubitka vida.

Opširnije: Pomoću ove sprave potpuno slepe osobe mogu da osete okolinu

Softver za govor, koji koristi Stiven Hoking, sada je otvorenog koda

Stiven Hoking, poznati astrofizičar, zbog svog zdravstvenog stanja se oslanja na računar koji mu pomaže u govoru, što možemo videti u brojnim emisijama, dokumentarcima, filmovima i drugom sadržaju u kome se Hoking pojavljuje. Intel je kompanija koja stoji iza softvera koji Hokingu pomaže da govori, a svi oni koji su zainteresovani da saznaju kako funkcioniše i koriste ovaj softver, sada to mogu učiniti.

Opširnije: Softver za govor, koji koristi Stiven Hoking, sada je otvorenog koda

Freedom Scientific i ABiSee su se udružili kako bi razvili globalna rešenja za slepe i slabovide osobe

Freedom Scientific, the global leader in assistive technology for those who are low vision or blind, and ABiSee, the leading developer and manufacturer of scanning and reading solutions, announced today that they have joined together to provide an unprecedented portfolio of innovative hardware and software products for the visually impaired.

Opširnije: Freedom Scientific i ABiSee su se udružili kako bi razvili globalna rešenja za slepe i slabovide...

Potkategorije