Vežbe koje će sačuvati vid Odmorite oči na poslu

Ako uvek gledate u istom smeru, slabite mišić oka. Osim toga, uključeni mišići postaju previše napeti, pa mogu da se jave glavobolje, suvoća oka, pa čak i epizode zamućenog vida. Ipak, redovnim vežbanjem možete da smanjite ove probleme.

1. vežba
Udobno se smestite. Dlanom prekrijte oči. Ne pritiskajte ih. Opustite se i gledajte tamu nekih 30 sekundi. Sve vreme duboko i tiho dišite.
2. vežba
Sedite u istom položaju, pogledajte gore i zadržite pogled pet sekundi. Zatim spustite pogled. Sad pogledajte dole i zadržite pogled pet sekundi. Vratite se u normalan položaj. Ponovite pet puta.
3. vežba
Sad pogledajte udesno, ne okrećite glavu, zadržite pogled pet sekundi. Zatim pet sekundi gledajte ulevo. Opustite oči, pa ponovite pet puta.
4. vežba
Ako imate vremena, isprobajte slične vežbe: gledajte ulevo i dole desno, a zatim udesno i dole levo. Sve ponovite pet puta.
5. vežba
Stisnite oči što čvršće možete. Držite tako pet sekundi. Zatim otvorite oči koliko god više možete, zadržite pet sekundi. Ponovite sve pet puta.
6. vežba
Vrtite očima pet krugova ulevo, pa opustite oči. Zatim vrtite pet krugova udesno i opet se opustite.
7. vežba
Zagledajte se u vrh nosa. Zadržite takav ukršteni pogled tri sekunde. Opustite se. Zatim bez pomeranja glave pogledajte u strop. Zadržite pogled tri sekunde. Opustite se. Ponovite sve pet puta.
8. vežba
Pronađite neki predmet koji vam je blizu, na primer tipku na tastaturi, i gledajte je dve sekunde. Zatim se zagledajte u daljinu dve sekunde. Ponovite 10 puta.
9. vežba
Iz ugla sobe ili mesta na kojem sedite pregledajte pomnije sve što se nalazi u sobi. Gledajte tako minut.

Izvor: Blic

B. Tasić | 07. 12. 2010

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.