U okviru projekta Korak ka jednakosti koji sprovodi Narodna biblioteka, uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje, u Užicu je 30. septembra održano predavanje pod nazivom Asistivne tehnologije i osobe oštećenog vida. U čitalištu Narodne biblioteke predstavljeni su predavači, instruktor za informacione tehnologije Gradimir Kragić i diplomirani inženjer Nebojša Marković. Pre početka predavanja, prisutnima se obratila koordinator projekta i diplomirani bibliotekar Dušica Murić .
―Poražavajući podatak je što su najnovija svetska istraživanja pokazala da je svega 5 posto publikacija koje se plasiraju u svetu dostupno osobama oštećenog vida tako da te osobe trpe diskriminaciju u oblasti pristupa i dostupnosti informacija. Ono što može da promeni takvu situaciju su asistitivne tehnologije.
Nebojša Marković , osnivač preduzeća Gloria Ferrari doo koja se bavi izradom specifičnih softvera, web prezentacija, obukom za rad na računaru, računarskom opremom koja uključuje Brajeve redove i štampače, kao i mnogobrojnih softvera za osobe sa invaliditetom u izlaganju je rekao:
―Po definiciji asistivne tehnologije su svi uređaji i sredstva namenjeni osobama koje imaju neku invalidnost. Korisnici prodajnog programa preduzeća Gloria Ferrari doo su uglavnom udruženja osoba sa invaliditetom, obrazovne ustanove, biblioteke, privredna društva i pojedinci.

Nebojša Marković
Nebojša Marković

Pomagala za slepe i slabovide osobe su podeljena na pomagala za osnovno korišćenje računara, pomagala za čitanje štampanog materijala, zatim za štampanje na Brajevom pismu i štampanje taktilne grafike i pomagala za svakodnevni život. Slepe osobe mogu da koriste računar na dva načina – specijalne računare za slepe osobe ili standardne računare koji imaju određene softverske dodatke kao što su čitač ekrana i sintetizator govora. Studenti, učenici i radno angažovani imaju pravo da uz određene uslove na svakih 5 godina besplatno koriste sintetizator govora. Kod upotrebe standardnog računara može da se koristi i Brajeva tastatura ili tastatura sa uvećanim ili reljefnim tasterima.
Specijalni prenosni računar ili beležnica za slepe osobe nema monitor i sadrži samo tastaturu koja može biti Brajeva ili standardna. Ovakav računar ima govorni izlaz i mogućnost priključivanja Brajevog reda čime se omogućava čitanje sadržaja na Brajevoj azbuci. Štampanje na Brajevim štampačima može biti na rezanom papiru formata A4 ili na beskonačnom papiru koji uključuje format A3 pri čemu se koriste deblji odnosno čvršći papiri zbog samog procesa štampanja na Brajevom pismu. Kod štampanja taktilne grafike na specijalnom papiru se napravi grafika ili crtež crnim flomasterom ili bojom. Po provlačenju crteža kroz uređaj, površine koje su crne nabubre, stvarajući reljef koji se može osetiti pod prstima što je vrlo korisno za matematiku,geometriju,izradu mapa i slično.
Uređaji za čitanje štampanog materijala uključuju aparate skeniranje i čitanje, softver za skeniranje i čitanje i softver za prepoznavanje teksta. Željeni dokument ili tekst se skenira, softver za prepoznavanje teksta pretvara sliku u tekst i na kraju sintetizator govora izgovara tekst.
Pomagala za obrazovanje i svakodnevni život slepih osoba uključuju Brajeve table za crtanje i pisanje ,govorni kalkulator .U uređaje za svakodnevni život spadaju čitači ili identifikatori boja kao i čitač oznaka i nalepnica uz pomoć koga se lako obeležavaju i pronalaze predmeti. Prilikom stavljanja nalepnice na određeni predmet , izgovara se naziv predmeta u uređaj, koji kasnije prepoznaje predmet putem nalepnice i korisnika glasovno obaveštava o nazivu pronađenog predmeta. Korisni uređaji su i vage za merenje telesne težine kao i kuhinjske vage, govorni i taktilni satovi i slično.

Gradimir Krafgić i Dušica Murić
Gradimir Krafgić i Dušica Murić

Predavač Gradimir Krgić je vid izgubio sa 15 godina, aktivni je radio amater, osnivač Web stranice SliKom čiji naziv označava skraćenicu od „slepi I kompjuteri” .Bavi se informatičkim obučavanjem slepih i slabovidih a u obraćanju obraćanju prisutnima je izjavio:
―Za korišćenje navedene opreme je potrebno mnogo učiti I naučiti da bi se adekvatno i u potpunosti koristila. Zbog toga su potrebne obuke od strane osobe koja ima znanje i spremnost da to znanje prenosi, bilo da se radi o profesionalnom licu ili volonteru, do onoga koji ima određeno pomagalo. Svima je potrebno svakodnevno učenje i usvajanje novih tehnologija, kako slepim osobama tako i onima koji to nisu jer je i za većinu svakodnevnih elektronskih urađaja potrebno programiranje .Živimo u takvom dobu kada se moramo obrazovati i usvajati nova znanja.Neke od novih tehnologija za slepe i slabovide su jednostavne za korišćenje ali za složenije uređaje obuka je neophodna jer se obavlja više različitih radnji istovremeno i uči se kako se rešavaju problemi bolje pristupačnosti na primer sadržaja na internetu. Stičem utisak da nismo dovoljno spremno dočekali pojavu ovih tehnologija i zato su ovakva predavanja neophodna. Značaj pomagala i obuke za njihovo korišćenje čine život slepih i slabovidih osoba zanimljivijim, lakšim, obezbeđujući im pri tome pristup mnogobrojnim informacijama sadržajima iz okruženja.

Mirjana Milićević

Izvor: Portal „Pasaž”

Objavljeno: 16. oktobar 2015.

Pročitajte još:

- Najava: Predavanje Asistivne tehnologije i osobe oštećenog vida u Narodnoj biblioteci Užice

- Materijal za predavanje Asistivne tehnologije i osobe oštećenog vida u Narodnoj biblioteci Užice

- Bibliotečke usluge za slepe korisnike u Narodnoj biblioteci Užice

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.