Instaliran prvi softver i čitač namenjen slepoj i slabovidoj deci Opštine Požega

 Objavljeno 14. децембар 2014.

image-7da3933648e9c9c65576d78ca85021cc9543449588ec1811bc6307135f8dd12d-V

Nakon akcije koju je uspešno organizovala Verica Jovanović član Saveta roditelja Opštine Požega , slepa i slabovida lica konačno su dobila mogućnost da putem specijalno prilagođenog softvera i čitača mogu putem zvuka da čitaju. Softver i čitač koji je osobama sa oštećenim vidom Opštine Požega u najvećem delu sredstava donirala fima „Glorija Ferrari” iz Beograda u subotu 13. decembra uz prisutvo delegacije ove firme instaliran je i njegove mogućnosti prezentovane u Osnovnoj školi „Petar Leković ” u Požegi. Pored predstavnika „Glorija Ferrari” na prezentaciji i primopredaji softvera i čitača prisustvovali su tiflolog i njegov pomoćnik , roditelji i deca kojima su namenja ova pomagala kao i njihovi drugovi iz osnovne škole . Budući da je softver s čitačem instaliran na mobilnom računaru (laptopu), pogodnosti ovog paketa moći će da koriste i slepa i slabovida deca i ostali i u drugim školama i institucijama u Požegi.
Verica Jovanović koja je najviše pomogla akciju svojim aktivnostima na polju organizacije izjavila je za ero.rs.:
—Drago mi je da je softver i čitač konačno dostupan i deci i ostalim licima sa oštećenjima vida u našoj Opštini jer je i za naš grad stvarno bio hendikep da ne raspolažemo sa ovom tehnološkom pogodnošću koja bi našim sugrađanima, kojima je potrebna i namenjena, olakšala život. Sada će konačno moći da čitaju knjige i ostalu literaturu, da prate dnevnu i periodičnu štampu na veoma lak i pristupačan način. Zahvaljujem se kompaniji „Glorija Ferrari” na velikodušnoj pomoći, na materijalnoj a  iznad svega i moralnoj podršci koja je značajna za poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana.
Nakon priredbe na kojoj je organizovana i akcija prikupljanja dela nedostajućih sredstava za nabavku ovog softvera i čitača izjavili ste da niste uspeli da prikupite planiranu sumu. Da li imate plan kako da to uradite?
—Naša akcija je bila samo inicijalna , kako se pokazalo odmah nakon nje, jer nam se javila Kancelarija za mlade Opštine Požega s idejom da se CD sa snimljenim spotom koji promoviše ravnopravnost i inkluziju dece uz pomoć volontera Crvenog krsta prodaje tokom prednovogodišnjih dana a sav prihod bude namenjen kao deo nedostajućih sredstava. Osim toga , solidarnost i izuzetnu agilnost pokazali su učenici Gimnazije „Sveti Sava”, tj. Učenički parlament koji je najavi prikupljanje sredstava a i Košarkaški klub „Sloga” iz Požege će sav prihod od ulaznica na utakmici sa Trstenikom uplatiti u ove namene. Tehnička škola iz Požege i Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić” takođe su nagovestili mogućnost da izdvoje neka sredstva za ovu namenu i nadam se da će tako i biti. Sve u svemu ja sam prezadovoljna, i time što smo dobili softver i čitač a i dobrom voljom i solidarnošću sugrađana , tako da se nadam da će ovo postati primer dobre prakse i za neke druge akcije za ubuduće.

M. Nikolić / foto: V. J.

Izvor: www.ero.rs

Instaliran prvi softver i čitač namenjen slepoj i slabovidoj deci Opštine Požega