Objavljeno 14. децембар 2014.

image-7da3933648e9c9c65576d78ca85021cc9543449588ec1811bc6307135f8dd12d-V

Nakon akcije koju je uspešno organizovala Verica Jovanović član Saveta roditelja Opštine Požega , slepa i slabovida lica konačno su dobila mogućnost da putem specijalno prilagođenog softvera i čitača mogu putem zvuka da čitaju. Softver i čitač koji je osobama sa oštećenim vidom Opštine Požega u najvećem delu sredstava donirala fima „Glorija Ferrari” iz Beograda u subotu 13. decembra uz prisutvo delegacije ove firme instaliran je i njegove mogućnosti prezentovane u Osnovnoj školi „Petar Leković ” u Požegi. Pored predstavnika „Glorija Ferrari” na prezentaciji i primopredaji softvera i čitača prisustvovali su tiflolog i njegov pomoćnik , roditelji i deca kojima su namenja ova pomagala kao i njihovi drugovi iz osnovne škole . Budući da je softver s čitačem instaliran na mobilnom računaru (laptopu), pogodnosti ovog paketa moći će da koriste i slepa i slabovida deca i ostali i u drugim školama i institucijama u Požegi.
Verica Jovanović koja je najviše pomogla akciju svojim aktivnostima na polju organizacije izjavila je za ero.rs.:
—Drago mi je da je softver i čitač konačno dostupan i deci i ostalim licima sa oštećenjima vida u našoj Opštini jer je i za naš grad stvarno bio hendikep da ne raspolažemo sa ovom tehnološkom pogodnošću koja bi našim sugrađanima, kojima je potrebna i namenjena, olakšala život. Sada će konačno moći da čitaju knjige i ostalu literaturu, da prate dnevnu i periodičnu štampu na veoma lak i pristupačan način. Zahvaljujem se kompaniji „Glorija Ferrari” na velikodušnoj pomoći, na materijalnoj a  iznad svega i moralnoj podršci koja je značajna za poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana.
Nakon priredbe na kojoj je organizovana i akcija prikupljanja dela nedostajućih sredstava za nabavku ovog softvera i čitača izjavili ste da niste uspeli da prikupite planiranu sumu. Da li imate plan kako da to uradite?
—Naša akcija je bila samo inicijalna , kako se pokazalo odmah nakon nje, jer nam se javila Kancelarija za mlade Opštine Požega s idejom da se CD sa snimljenim spotom koji promoviše ravnopravnost i inkluziju dece uz pomoć volontera Crvenog krsta prodaje tokom prednovogodišnjih dana a sav prihod bude namenjen kao deo nedostajućih sredstava. Osim toga , solidarnost i izuzetnu agilnost pokazali su učenici Gimnazije „Sveti Sava”, tj. Učenički parlament koji je najavi prikupljanje sredstava a i Košarkaški klub „Sloga” iz Požege će sav prihod od ulaznica na utakmici sa Trstenikom uplatiti u ove namene. Tehnička škola iz Požege i Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić” takođe su nagovestili mogućnost da izdvoje neka sredstva za ovu namenu i nadam se da će tako i biti. Sve u svemu ja sam prezadovoljna, i time što smo dobili softver i čitač a i dobrom voljom i solidarnošću sugrađana , tako da se nadam da će ovo postati primer dobre prakse i za neke druge akcije za ubuduće.

M. Nikolić / foto: V. J.

Izvor: www.ero.rs

Instaliran prvi softver i čitač namenjen slepoj i slabovidoj deci Opštine Požega

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.