Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo organizovala je 4. decembra u plenumskoj Sali Skupštine grada tribinu o asistivnim tehnologijama za slepe i druge osobe sa invaliditetom kao i izložbu pomagala za slepe povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Nakon pozdravnih reči Jelene Stojanović, predsednika Gradske organizacije Saveza slepih Srbije – Smederevo, prof. Nebojša Marković, direktor firme „Gloria Ferrari“ iz Beograda govorio je o asistivnim tehnologijama za slepe i druge osobe sa invaliditetom.

Ovo privredno društvo osnovano je u februaru 2002. godine. U početku su pružali tehničku podršku osobama sa invaliditetom i njihovim organizacijama, a zatim je počela distribucija računarskih pomagala za slepe i slabovide osobe. Od 2010. godine počeli su da se bave distribucijom računarskih pomagala za osobe sa telesnim invaliditetom, a od 2011. godine bave se i distribucijom pomagala za osobe sa smetnjama u razvoju i smetnjama u učenju. U ovoj firmi nema pomagala za gluve i gluvo-slepe osobe, jer ona više spadaju u grupu medicinskih pomagala.

Pomagala za slepe osobe su najčešće čitač ekrana sa sintetizatorom govora ili Brajevim redom, Brajeva tastatura, prenosni računari i beležnice za slepe osobe. Prof. Nebojša marković govorio je i o drugim pomagalima za slepe i slabovide kao i o pomagalima za osobe sa invaliditetom. „Uz malo dobre volje, neko ko ima fizičke, intelektualne ili senzorne smetnje može da koristi računar“, istakao je prof. Nebojša Marković.

Miloš Pržić, član Upravnog odbora Gradske organizacije Saveza slepih Srbije – Smederevo govorio je o iskustvima u korišćenju sistema za navigaciju pri samostalnom kretanju i istakao da je potrebno dosta strpljivog rada da bi se ovaj sistem prilagodio individualnim potrebama korisnika.

Jelena Stojanović demonstrirala je rad Brajevog reda i govorila o njegovim osnovnim karakteristikama i značaju. Prema njenim rečima, Gradska organizacija Saveza slepih Srbije – Smederevo nastojaće da u skladu sa raspoloživim mogućnostima nabavi osnovna pomagala za potrebe članova.

Izložba pomagala obuhvatila je ono što poseduje organizacija ili njeni članovi kao što su: beli štap, sat sa reljefnim oznakama i govorni sat, govorni merač pritiska, govorni toplomer, govorni termostat sa satom, govorni digitron sa satom i budilicom, telefon sa govornim programom, šahovska garnitura prilagođena za slepe, tabla i mašina za Brajevo pismo i druga. Tribinu i izložbu pratili su lokalni mediji.

Mr Slobodan Stanković

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.