Najava

SMEDEREVO - Povodom Međunarodnog dana slepih, u Narodnoj biblioteci Smederevo počinje da radi čitaonica za slepe i slabovide. Narodna biblioteka Smederevo i Gradska organizacija Saveza slepih Srbije, povodom Međunarodnog dana slepih, u utorak će otvoriti čitaonicu za slepe u ovom gradu i organizovati književno veče slepih umetnika. „Govorni softver sa sintetizatorom za slepe i slabovide u smederevskoj čitaonici izuzetno je pomagalo i ovim osobama omogućava da se lakše obrazuju, informišu, dopisuju, osposobljavaju za nova znanja“, izjavio je Tanjugu direktor Narodne biblioteke Dragan Mrdaković.

Čitaonica za slepe je rezultat projekta Narodne biblioteke Smederevo „Nabavka računara i softvera za slepe i slabovide osobe“ koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Mrdaković smatra da je takav instrument sa specifičnim softverom od izuzetne vrednosti za osobe sa ovom vrstom hendikepa. Vrednost investicije je oko 300.000 dinara. „Računar sa govornim programom za slepu osobu predstavlja prozor u svet koji unapređuje njihov kvalitet života i biće jedan od malobrojnih u unutrašnjosti Srbije“, rekao je Mrdaković i dodao da je instaliran na Naučnom odeljenju smederevske Biblioteke.

U programu će učestvovati slepi književnici Ranko Burić i Simonida Banjeglav, a čitaonicu će otvoriti Dragiša Drobnjak, sekretar Saveza slepih Srbije. (Tanjug)

Objavljeno: petak, 21 oktobar 2011 17:50

Izvor: Međunarodni Radio Srbija

Nakon otvaranja

Smederevska Narodna biblioteka otvorila je čitaonicu za slepe i slabovide, a za njihove potrebe nabavljeni su kompjuteri, skener i softver koji im omogućava da skeniraju i tekstualne dokumente konvertuju u glasovne, kao i da u čitaonici slušaju digitalizovane knjige.

Povodom otvaranja čitaonice za slepe, magistar engleskog jezika i književnosti Ranko Burić rekao je da on i drugi ljudi koji imaju problema sa vidom moraju da se bore protiv onih koji smatraju da bolje od njih znaju šta im je potrebno za normalan život.

Burić je istakao da o tome šta je slepima potrebno, pogodno i dobro ne treba odlučivati bez njihovog učešća.

"Kontakt sa slepima u svakom slučaju će poboljšati bilo čiju brigu o slepima. Mi hoćemo da budemo aktivni, radni, a ne samo da čitamo. Dajte da moje koplje dobaci dokle mogu da dobacim, a ne da me neko, makar doboronameran, spreči da moje koplje dobaci", rekao je on.

Otvaranje čitaonice za slepe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

izvor: Beta

Objavljeno u medijima: 25-26. oktobra 2011.

Komentar / Napomena:

Opremu - softvere :

nabavilo je i pustilo u rad Gloria Ferrari doo

  Direktor Narodne biblioteke Dragan Mrdaković govori na otvaranju čitaonice za slepe i slabovide osobe u Smederevu..  
  Sekretar Saveza slepih Srbije, Dragiša Drobnjak govori na otvaranju čitaonice za slepe i slabovide osobe u Smederevu.  
  Jelena Stojanović demonstrira rad na novoj opremi.  
  Književno veče. Govore slepi književnici Ranko Burić i Simonida Banjeglav  

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.