Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu ima i taktilni deo postavke

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, jedna od manifestacija i tematskih projekata kojima Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2011. godine obeležava pedesetogodišnjicu svog postojanja, biće realizovana od 12. oktobra do 26. novembra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

 

 

Dopao mi se način na koji su tvorci taktilne izložbe predstavili dela ljudima sa oštećenim vidom kao i izbor dela. Mnoge od prikazanih predmeta na dijagramima nisam prepoznala jer sam zamišljala da oni drugačije izgledaju. Dobro je što postoji audio vodič kroz izložbu koji olakšava posmatranje slike i to što su slike predstavljene u celini i parcijalno.

Posebno mi se svidelo što su autori izložbe pokušali da nam predstave boje koje se nalaze na slikama i što su obratili pažnju na plan.

Nadam se da će se izložbe ovog tipa češće realizovati i da će biti veoma dobro posećene.

Suzana Bila

 

 

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu postavkom, brojnim i raznovrsnim sadržajima namenjenim kako ljubiteljima umetnosti u Beogradu, tako i u celoj Srbiji, predstavlja jedinstven istorijski i kulturni događaj. Naime, Pavle Beljanski je svoju zbirku, sa velikim uspehom kod stručne javnosti i publike, izlagao u Muzeju grada Beograda od 1952, pa sve do potpisivanja Ugovora o poklonu sa Izvršnim većem AP Vojvodine 1957. godine. Od otvaranja Spomen-zbirke za javnost (1961) do danas, umetnička dela iz kolekcije nisu napuštala galeriju, osim pri gostovanjima u okviru svih značajnijih umetničkih postavki u zemlji i inostranstvu, ali nikad u tolikom broju.

Izložbom Kolekcija Pavla Beljanskog: ponovo u Beogradu, biće predstavljeni ličnost darodavca i njegova jedinstvena umetnička kolekcija. Publika će biti u prilici da se susretne sa izborom iz stalne postavke Spomen-zbirke: sa 68 vrhunskih umetničkih dela 32 autora, među kojima su i najznačajniji predstavnici srpske moderne, te s ambijentalnim segmentom posvećenim Pavlu Beljanskom.

Taktilni deo postavke biće namenjen osobama sa oštećenjem vida kako bi im se, u izvesnoj meri, pružila mogućnost direktnog susreta sa umetničkim delom. Pored uobičajenog informativnog materijala, izložbu će pratiti i audio vođenja, koje je omogućio Telenor, kao partner na projektu. .
Edukativnim programom i zanimljivim dečijim radionicama težiće se podsticanju motivisanosti kod najmlađih posetilaca, za dalja istraživanja u okviru ponuđenih tema.

Kao završnica izložbe, 44. svečana dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ove godine se izuzetno održava van matične kuće. Inače, ustanovljenje ovog priznanja za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Filozofskom fakultetu u Beogradu, inicirao je sam Pavle Beljanski, kako bi motivisao mlade stručnjake na početku naučno-istraživačkih karijera.

Nizom pratećih dešavanja – filmskim projekcijama, stručnim tumačenjima itd, široj javnosti će biti ukazano na značaj Spomen-zbirke kao renomirane institucije kulture i jednog od vodećih centara za proučavanje modernog likovnog stvaralaštva u Srbiji.

Detaljan program dešavanja tokom trajanja izložbe možete preuzeti ovde.

Tokom trajanja Sajma knjiga u Beogradu (23-30. oktobar), na štandu Centra za razvoj inkluzivnog društva bio je izložen taktilni katalog „Dodirni i oseti“ namenjen slepim i slabovidim osobama, u kome su na adekvatan način predstavljena tri umetnička dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Taktilni dijagrami su pripremljeni za slike Jefta Perića, Mrtva priroda (1939) i Jovana Bijelića, Devojka sa knjigom (1929); dodatna dva dijagrama su u korelaciji sa kopijom skulpture vajara Sretena Stojanovića, Nataša Bošković (1930).

Izvor: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Novi Sad i iskustvo posetiteljke izložbe

 

  Taktilne slike na izložbi Kolekcije Pavla Beljanskog  
  Danilo Milenković, posmatra taktilno slike na izložbi  
  Danilo Milenković, posmatra taktilno slike na izložbi  
   
   
  Suzana Bila vođena audio i "živom" voditeljkom  
  Goran Pećanac posmatra taktilno skulpturu na izložbi  
  Goran Pećanac posmatra taktilno skulpturu na izložbi  
  Dobitnica nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Danka Obradović sa dobitnicima zahvalnica. Među dobitnicima je i dipl. ing Nebojša Marković, direktor Gloria Ferrari doo  
  Dobitnica nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za 2011. god., Danka Obradović sa dobitnicima zahvalnica na zatvaranju izložbe.
Među dobitnicima zahvalnica je i dipl. ing Nebojša Marković, direktor Gloria Ferrari doo
 
   
  Prijatno ćaskanje posle zatvaranja izložbe.
Julijana Stojsavljević, PR Spomen zbirke, Ana Marković, Vesna Nestorović - Coka, predsednica Saveza slepih i slabovidih Srbije "Beli štap"  i Nebojša Marković.