Da bi ste štampali tekst na Brajevom štampaču - emboseru, potrebno je da ga pripremite/prevedete na Brajevo pismo. Za prevođenje teksta na Brajevo pismo i oblikovanje strane sa Brajevim pismom, služe nam Brajevi editori.

Za prevođenje teksta na Brajevo pismo su nam obično potrebne tabele (tablice) za prevođenje i ove tablice su specifične za svaki jezik pojedinačno.

Oblikovanje teksta za brajevu štampu je potrebno zbog toga što u jednom redu staje manje Brajevih slova-znakova neko u slučaju teksta štampanog na "crnom tisku". Npr., na stranu A4 u jednom redu staje oko 30 znakova i oko 27 linija.

Osim običnog teksta, na Brajevom štampaču mogu da se štampaju i drugi sadžaji kao na primer muzička notacija i da se prikažu "tačkaste" slike.

Danas postoji nekoliko poznatih Brajevih editora. Neki od njih su Komercijalni, neki su besplatni.

 • WinBraille - verzije 3, 4 i 5Free su besplatni, a za 5 PRO je potrebna licenca. Index Braille je od januara 2011. god. obustavio razvoj i podršku za WinBraille
 • DBT Duxbury US, je komercijalni i najprodavaniji Brajev editor u poslednjih 25 godina. Cena u USA je 595 USD.
 • MegaDots Duxbury US, je komercijalni DOS Brajev translator. Jednostavan, omogućava korisniku da u par koraka kreira Brajev tekst. Cena u USA je 595 USD.
 • Braille 2000 US, je komercijalan, savremen, internet baziran program. Jednostavnim klikom miša korisnik oštećenog vida može poslati Brajev dokument na Brajev štampač ili u udaljenu štampariju. Cena u USA je 299-945 USD.
 • Biblos by Giuseppe Di Grande Italy, je word procesor koji mogu koristiti i osobe koje vide i osobe sa oštećenjem vida. Ima odlične funkcije za štampanje običnih dokumenata na Brajevom pismu, kao i sposobnost generisanja taktilne grafike i fontova. Može se koristiti i kao pomoćno sredstvo u nastavi za čitanje i pisanje, pa čak i za konverziju dokumenata u audio knjige. Cena je 120 EUR.
 • CX for Word Sweden, je komercijalni Brajev translator (Braille Translator) koji radi kao dodatak (add-in) za Microsoft Word. Štampa se direktno iz Worda i nije potrebno učiti i koristiti neki drugi tekst procesor.
  Tri različite verzije zadovoljavaju kako pojedinačne korisnike, tako i veću Brajevu produkciju. Koristi se već 25 godina. Cena 890-2500 EUR.
 • RTFC Braille converter Germany, je komercijalan program koji pojednostavljuje proces konverzije "obične" štampe u brajevu štampu i obratno. Ipunjava zahteve i profesionalnih korisnike i pojedinaca koji ga povremeno koriste. Može se integrisati u Microsoft Word ili se koristiti pomoću čarobnjaka korak po korak (step by step wizard). Može konvertovati dokumenta različitih formata kao što su web strane, online help-ove i digitalne zvučne knjige. Cena 100-400 EUR.
 • Dolphin EasyConverter, komercijalni program, omogućava da brzo i lako baratate sa podacima u velikom broju formata: Brajev, Microsoft Word, EPUB files (open or unprotected files), PDF, HTML, Text, skenirani dokumenti sa papira, DAISY XML, slike i Kurzweil Project Files. Može se koristiti brajev editor ili nezavisni translator. Podržava 12 jezika. Konvertuje podatke u Brajevo pismo, Large Print, MP3 audio i DAISY zvučne knjige (talking books). Cena 1245 EUR.
 • Odt2braille multilingual, FREEWARE: proširenje-ekstenzija (extension) tekst besplatnog tekst procesora OpenOffice Writer. Odt2braille omogućava štampanje na Braju i izvoz dokumenata u Brajeve formate (Braille files).
 • Braille Maker Professional UK, program-softver za osobe oštećenog vida (slepe osobe) koji pritiskom na jedan taster konvertuje Word dokument u Brajev format. Dobijeni fajl se može odmah slati na štampu ili se čuvati za kasniju upotrebu.

Izvor: Index Braille

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.