Beč: Večera u tami

Na ulazu u restoran gosti biraju aperitiv i meni koji žele. Potom se svi svetleći, kao i predmeti od vrednosti zaključavaju, a gosti praćeni audio-vodičem za slabovide odvode sprat niže. Da bi se podstakla napetost, u meniju su sadržane šifrovane poruke. Na primer, porudžbina: „Sve od peradi". O kojoj pernatoj živini se radi, gosti moraju sami da okuse. Provod u jednom takvom restoranu traje tri do četiri sata. Nakon večere posetioci u osvetljenom delu restorana dobiju rešenje njihovog menija. „Kvalitet nema veze sa očnim vidom. To je kao poseta pozorištu bez pogleda na binu. Kroz tamu i različite uticaje zvuka i mirisa, ljudi jednostavno zaborave na vreme", kaže jedan od vlasnika restorana Štefan Janke.

Osim večere, zainteresovani posetioci u jednom od restorana mogu da idu u obilazak izložbe pod nazivom „Dijalog u tami", na kojoj se ništa ne vidi. Kroz tamne prostorije posetioce sat vremena vodi audio-vodič. Gosti čuju razne zvuke, osećaju vetar na koži, osećaju miris šumskog tla i tako sami zamišljaju slike okruženja u kojem se nalaze.

 

Preuzeto sa: B92, https://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?yyyy=2011&mm=02&dd=02&nav_category=800&nav_id=490119

Objavljeno: 2.02.2011.