Na ulazu u restoran gosti biraju aperitiv i meni koji žele. Potom se svi svetleći, kao i predmeti od vrednosti zaključavaju, a gosti praćeni audio-vodičem za slabovide odvode sprat niže. Da bi se podstakla napetost, u meniju su sadržane šifrovane poruke. Na primer, porudžbina: „Sve od peradi". O kojoj pernatoj živini se radi, gosti moraju sami da okuse. Provod u jednom takvom restoranu traje tri do četiri sata. Nakon večere posetioci u osvetljenom delu restorana dobiju rešenje njihovog menija. „Kvalitet nema veze sa očnim vidom. To je kao poseta pozorištu bez pogleda na binu. Kroz tamu i različite uticaje zvuka i mirisa, ljudi jednostavno zaborave na vreme", kaže jedan od vlasnika restorana Štefan Janke.

Osim večere, zainteresovani posetioci u jednom od restorana mogu da idu u obilazak izložbe pod nazivom „Dijalog u tami", na kojoj se ništa ne vidi. Kroz tamne prostorije posetioce sat vremena vodi audio-vodič. Gosti čuju razne zvuke, osećaju vetar na koži, osećaju miris šumskog tla i tako sami zamišljaju slike okruženja u kojem se nalaze.

 

Preuzeto sa: B92, https://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?yyyy=2011&mm=02&dd=02&nav_category=800&nav_id=490119

Objavljeno: 2.02.2011.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.