Softver za govor, koji koristi Stiven Hoking, sada je otvorenog koda

 

Stiven Hoking, poznati astrofizičar, zbog svog zdravstvenog stanja se oslanja na računar koji mu pomaže u govoru, što možemo videti u brojnim emisijama, dokumentarcima, filmovima i drugom sadržaju u kome se Hoking pojavljuje. Intel je kompanija koja stoji iza softvera koji Hokingu pomaže da govori, a svi oni koji su zainteresovani da saznaju kako funkcioniše i koriste ovaj softver, sada to mogu učiniti.


Intel je odlučio da objavi pomenuti softver pod slobodnom licencom, što znači da će se praktično raditi o softveru otvorenog koda, koji developeri mogu da prouče i koriste. Pod nazivom ACAT (Assistive Context-Aware Toolkit), Intel je ovaj softver opisao kao "platformu otvorenog koda, razvijenu od strane Intel Labsa, kako bi omogućila da ljudi sa bolestima motornih neurona (ALS) i drugim poremećajima imaju pun pristup mogućnostima i aplikacijama svojih računara, preko veoma svedenih interfejsa, prilagođenih njihovom stanju".

Davanje statusa otvorenog koda pomenutom softveru verovatno neće biti od prevelike koristi krajnjim korisnicima, ali će biti od velikog značaja developerima koji će biti u prilici da kreiraju sisteme slične onom koji koristi Stiven Hoking. ACAT je trenutno dostupan samo za Windows uređaje, a zahteva i web kameru jer se oslanja na vizuelne parametre kako bi razumeo komande.

Izvor: Ubergizmo / benchmark.rs

Objavljeno: 18.08.2015