Abdul Waheed Khan i Axel Leblois potpisuju partnerski sporazumUNESCO i Globalna inicijativa za inkluzivne informaciono - komunikacione tehnologije (G3ict) potpisali su u 26. februara 2010. partnerski sporazum kako bi podstakli socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom primenom informaciono - komunikacionih tehnologija (IKT). Ovaj sporazum doprinos je sprovođenju Agende za digitalnu pristupačnost (Digital Accessibility Agenda) definisanoj Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija. Sedamdeset devet zemalja je ratifikovalo UN Konvenciju, izražavajući posvećenost tome da osiguraju da osobe sa invaliditetom uživaju jednaka ljudska prava. Nekoliko opštih principa Konvencije se direktno odnosi na mandat UNESCO-a.

UNESCO i G3ict dogovorili su se o zajedničkim aktivnostima koje bi trebale doprineti osnaživanju osoba s invaliditetom, naročito kroz efektivnu upotrebu IKT. Oblici saradnje će uključivati razmjenu podataka i informacija, većinom o politikama i programima te identifikovanje primera dobre IKT prakse, alata i proizvoda, na područjima kompetencije UNESCO-a, za osobe s invaliditetom. Uz to, oba partnera su dogovorila unapređenje međunarodne saradnje te zajednički rad na razvoju okvira za praćenje potreba na području IKT za osobe sa invaliditetom. UNESCO i G3ict će takođe partnerski delovati na razvoju planova i politika te na implementaciji istih na teritoriji država potpisnica Konvencije UN-a.

Abdul Vaheed Khan, pomoćnik direktora UNESCO-a za komunikacije i informacije, naglasio je: "UNESCO zagovara izgradnju društva znanja, viziju usmerenu na ljude i društva usmerena na razvoj, gde pristup informacijama i komunikaciji pomaže svim ljudima da ostvare svoje pune potencijale. IKT, uključujući internet, imaju ogroman potencijal unaprediti kapacitete osoba sa invaliditetom da pristupe informacijama i znanju te povećaju svoju nezavisnost, unaprede svoj svakodnevni život i prošire svoje horizonte. Potpisani sporazum će stvoriti priliku za oba partnera da doprinesu implementaciji članova Konvencije UN-a, a koji spadaju pod mandat UNESCO-a, te da mobilišu nove programe i projekte. "

Prema Akel Lebloisu, izvršnom direktoru G3ict, sporazum "demonstrira čvrstu posvećenost i vođstvo UNESCO-a u promovisanju agende pristupačnih informaciono-komunikacionih tehnologija u okviru Konvencije o Pravima osoba sa invaliditetom". "Ovo partnerstvo čini jedan odličan okvir za razvoj saradnje između država članica, organizacija osoba sa invaliditetom i civilnog društva. Ono će takođe pomoći da se značajno podigne nivo svesti vlada o izazovima i mogućnostima IKT-a za osobe s invaliditetom kako bi se podstakla razmena dobrih praksi i ubrzala implementacija politika pristupačnih IKT i programa širom sveta "- dodao je.

Izvor: UNESCO

objavljeno: 26.02.2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.