Točak"Veštačko oko" - uz rano upozorenje, vozač može da skrene da izbegne fatalnu nesreću ili naglo zakočiti iz sve snage da izbegne dete koje je potrčalo za loptom. Ali, najpre mora uočiti opasnost.

Istraživanja su pokazala da sistem brzog upozoravanja može pomoći izbegavanju rizika, nesreća i ozbiljnih povreda u saobraćajnim nesrećama, objašnjava prof. Shai Avidan sa Fakulteta za mašinstvo Univerziteta u Tel Avivu. On sa svojim timom je sarađivao sa istraživačima iz kompanije General Motors Research Israel kako bi našli način da se izbegnu saobraćajne nesreće. Kao stručnjak u obradi slika, prof. Avidan i njegov tim rade na izradi algoritma koji će omogućiti da kamere instalirane na autima proizvođača GM detektuju pretnje i upozore vozača da munjevito donesu odluku. Njegovo je istraživanje objavljeno u vodećim naučnim časopisima, uključujući IEEE Transaction on Pattern Analisis and Machine Intelligence i predstavljeno na više stručnih konferencija.

Izazov je, kaže prof. Avidan, razviti sistem koji prepoznaje ljude i razlikuje ih od ostalih pokretnih objekata te stvoriti model koji može gotovo trenutno reaguje. Naposletku, on se nada da će istraživanja računarskog vida omogućiti pametnije aute i sigurnije puteve.

Auti se međusobno ne razlikuju mnogo. Svi imaju motore, sedišta i upravljače. Međutim, novi proizvodi dodaju novu dimenziju koji aute čine inteligentnijim. Takav je proizvod i sistem pametnih kamera nove izraelske kompanije Mobileie. Prof. Avidan bio je deo tehničkog tima Mobileie koji je razvio sistem za detektovanje vozila i njihovog praćenja u realnom vremenu.

On sada proširuje istraživanje da razvije novu generaciju pametnih kamera koje bi bile svesne svog okruženja. Njegov je cilj kamera koja može razlikovati pešake, na koje će upozoriti vozača od ostalih pokretnih objekata. Problem je razviti metodu pouzdanog i brzog detektovanja i kategoriziranja pokretnih objekata. Prof. Avidan se nada da će realizovati takvu metodu kombinovanjem snažnih algoritama za prepoznavanje i praćenje objekata. Takav bi alat mogao proveravati vozila u slepom uglu, omogućiti skretanje kada dete istrči na cestu ili automatski sprečiti vrata da se otvore ukoliko neki biciklista vozi prema autu.

On se nada da će kamere moći prepoznati sve što se kreće u fizičkom svetu, nudeći uznemirujuću viziju primena poput autonomnih vozila. Takva tehnologija bi se mogla koristiti iu računarskim igrama za praćenje pokreta igrača ili pri nadziranju za detektovanja potencijalnih uljeza. Ranije je sisteme detekcije koristio radar koji je skup i nije posebno osetljiv na ljude. S druge strane, pametna kamera opremljena moćnim kompjuterskim čipom može detektovati aktivnosti ljudi i životinja te uticati da auto reaguje primereno, na primer jače kočeći ili zaključavajući vrata.

Prof. Avidan dosad je pokazao da njegova tehnologija radi sa infracrvenim, crno-belim i kamerama u boji. "Kamere su sasvim glupi uređaji osim ako znate kako izvući informacije iz njih", kaže prof. Avidan. "Sada, kada pada cena kamerama, a raste snaga računara, dobit ćemo više uzbudljivih aplikacija koje će nas čuvati i učiniti naš život udobnijim."

Izvor: Faculty of Engineering, znanost.com

objavljeno: maj, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.