Prvo naučno otkriće čiji je autor robot

ZA RAZLIKU OD DRUGE LABORATORIJSKE opreme robotski sistem koji su napravili naučnici sa univerziteta Ejberistvit (Aberystwyth) i Kembridž, može sam da dizajnira i izvede nove eksperimente iz molekularne biologije. Ova potpuno automatizovana robotička laboratorija zvana Adam upravo je došla i do svojih prvih naučnih otkrića.U studiji „Automatizacija nauke“ objavljenoj u najnovijem broju časopisa Science od 3. aprila, istraživači su od Adama tražili da pronađe koji geni sadrže kôd za nekoliko enzima nepoznatog porekla (enzima siročića) u pekarskom kvascu (Saccharomyces cerevisiae), organizmu koji naučnici koriste da modeluju složene žive sisteme.

Polazeći od baze podataka o kvascu i drugih bioloških informacija, Adam je postavio 20 hipopteza o genima koji sadrže kôd za 13 enzima i dizajnirao nekoliko ekperimenata da bi metodički testirao mutacione sojeve u odnosu na normalne. Robot je uspešno identifikovao – po prvi put – poreklo 12 enzima. Istraživači su ručno izveli iste eksperimente da bi potvrdili da su Adamove hipoteze nove i tačne.

Adam je dizajniran tako da automatski izvodi sve faze naučnog procesa bez potrebe za intervencijom ljudi. Najpre je iz frižidera uzeo pločicu s kvascem, a potom je pipetom uzeo soj koji testira i zarazio pločicu. Zatim je stavio pločicu u inkubator i ostavio kvasac da raste 24 sata. Na kraju je protresao i očitao uzorak i tako merio brzinu rasta. Merenje je ponavljao tri dana.

Ros King, profesor računarskih nauka i prvi autor studije, kaže da je znanje koje Adam proizvodi izraženo u logici, što ga čini reproduktivnijim i korisnijim. Da bi opisali Adamovo istraživanje naučnici su razvili posebnu ontologiju i logički jezik. Rezultujuća formalizacija uključuje preko 10.000 različitih istraživačkih jedinica sa strukturom drveta i ugneždenim petljama dubokim deset nivoa, koje povezuju oko 6,6 miliona merenja biomase sa njihovim logičkim opisom.

King veruje da će inteligentni laboratorisjki asistenti poput Adama biti uobičajena pojava u laboratorijama kroz desetak godina. „Pošto su biološki organizmi veoma složeni, izuzetno je važno da se biološki eksperimenti snime sa što više detalja. Ljudima je to uzuzetno teško i dosadno, a robotima naučnicima lako.“

Pored upravljačkog softvera, Adama sačinjava i velika količina opreme – zamrzivač, inkubator, čitači pločica, perač pločica, filtri za vazduh, sedam kamera, dvadeset senzora i četiri računara.

King i njegov tim sada prave drugi robotski sistem nazvan Eva. Sistem će inteligentno testirati lekove za malariju tako što će postaviti hipoptezu o tome kakav je učinak molekula leka raznih oblika. Adam će pomoći Evi u njenim eksperimentima tako što će praviti kulture kvasca za testiranje. (M.V.)

Izvor: PC World Micro

objavljeno: april, 2009.