Prve rekacije na 3D TV tehnologiju vrlo su pozitivnePosle ogromnog uspeha filma Avatar, snimljenog u tehnici trodimenzionalne slike, skraćeno 3D, intresovanje javnosti za tu novu tehnologiju naglo je poraslo. Ovoga meseca, mnogi proizvođači počeće da nude kupcima i 3D televizore.

Najbolje prodavani film u istoriji - Avatar - otvorio je vrata 3D televizorima. Prema firmi Panasonik prvi takav uređaj kupili su Njujorčani, Bred i Ešli Katsujama, za 3100 dolara.

"Žena mi je u šestom mesecu trudnoće, znači gledaćemo mnogo filmova," rekao je Bred.

"Super sam uzbuđena, naše dete biće prvo u Americi koje će gledati 3D filmove," dodala je Ešli.

Doživljaj je, kažu, vrhunski - kao da ste na sportskom stadionu ili u 3D bioskopu.

Film Alisa u zemlji čuda već je smenio Avatar u američkim bioskopima, a narednih meseci očekuju se novi 3D filmovi. Stručnjak firme Blumberg, Majk Vajt, analizirao je interesovanje na tržištu.

"Istraživačka firma Insajt medija predviđa da će prodaja u svetu, od 3 miliona i 300 hiljada televizora ove godine do 2015. porasti na 50 miliona. Dakle, očekuje se da će ih ljudi kupovati," kaže Vajt.

Predsednik jednog odeljenja Panasonika u Americi, Širo Katadžima, kaže da je kompanija ustanovila da su Amerikanci spremni da plate da bi kod kuće imali sliku u tri dimenzije.

"Ispitivanje sto hiljada potrošača pokazalo je da kada vide 3D sliku odmah uočavaju njenu vrednost i spremni su da plate visoku cenu da bi je imali kod kuće," kaže Kitadžima.

Prodaju će verovatno podsticati sportski i filmski kanali. Sportski kanal ESPN prvi će prenositi 85 sportskih susreta ove godine u 3D tehnici, počevši sa Svetskim kupom, juna 2010.

Tventi senčeri foks planira prodaju 3D verzije svog crtaća "Ledeno doba - Zora dinosaurusa na DVD disku. Satelitska kablovska kompanija DirekTV najavljuje 3D kanale od juna.

Urednica magazina Popularna nauka, Lorin Aronson, kaže da novi video plejer Blu rej može da prikazuje 3D sliku.

"Takvi plejeri demonstriraju se odavno. Ali sada će početi da se prodaju, jer blu-rej plejeri mogu da prikazuju 3D sliku. Ranije nije postojao način da se takva slika prikazuje na kućnim uređajima, ali sada je to stvarnost," kaže Lorin Aronson.

Za gledanje 3D slike potrebne su specijalne naočare. Za sada, uz uređaje se dobija samo po jedan par. Iako dodatni par košta oko 150 dolara, kupci pokazuju interesovanje:

"Slika kao da skače na vas".

"Ako bude više filmova biće to interesantna tehnologija", dodaje drugi.

"Sigurno ću kupiti 3D televizor jer znam da će mi se dopasti, ali očekujem neka poboljšanja u smislu udobnijih naočara i za mene i za decu."

Po svemu sudeći, interesovanje koje je podstakao film Avatar otvorilo je vrata novoj tehnologiji trodimenzionalne slike.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: mart, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.