Automobil kojim se upravlja pokretima očiju prikazan je na  aerodromu Templhof, u Berlinu

Istraživači u Nemačkoj konstruisali su uređaje koji omogućavaju upravljanje automobilom pokretima očiju.

Minibus nazvan Duh Berlina predstavljen je na bivšem aerodromu Tempelhof. Njegov vozač upravljao je koristeći samo sopstvene oči. Uređaj nazvan "ajdrajver" ("eyeDriver") dozvoljava brzinu do 50 kilometara na sat. Raul Rohas je vođa istraživačkog tima sa berlinskog Slobodnog univerziteta, koji je konstruisao taj uređaj.

"Auto se samostalno kreće od tačke A do tačke B. Vozilo se zaustavlja kada naiđe na prepreku, što je važno jer ako se neko nađe pred vozilom, kao što sam demonstrirao, ono ne bi trebalo da ga pregazi. Auto pamti sve podatke radi kasnije analize", kaže Rohas.

Vozač eksperimentalnog vozila nosi kacigu sa ugrađenom kamerom koja registruje pokrete njegovih očiju
i prenosi ih u kompjuter, odakle stižu komande za okretanje volana. Druge kamere i senzori na vozilu osmatraju put i prepreke.

Profesor Rohas kaže da bi ovakvo vozilo moglo brzo da se nađe na putevima kada u saobraćaju ne bi bilo nepredvidivih situacija.

"Kompjuterima je veoma teško da prepoznaju ljude i njihov stav ili da ostvaruju kontakt sa očima. Osnovni problem u gradovima su pešaci i činjenica da ljudi krše pravila i propise. Naš auto može da se pridržava propisa, ali ako to drugi ne čine morate da budete spremni za svaku situaciju", kaže Rohas.

Istraživači se nadaju da će ovaj njihov uređaj ipak jednoga dana naći primenu u komercijalnim vozilima.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: maj, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.