Panasonik napravio robota bolničara

Robot Aibo nije bolničar ali služi svrsi..Korporacija Panasonik, japanski džin u sektoru elektronike, zakoračila je u svet robotike, robotom bolničarem koji je u stanju sam da sortira lekove i da ih distribuira pacijentima koji su zadržani na lečenju.

Panasonik će robote prodavati japanskim bolnicama od marta iduće godine, a kasnije će ih ponuditi i američkom i evropskom tržištu.

Robot - medicinska sestra, koji nije dizajniran po ugledu na ljudsko biće već je u obliku kutije sa puno pregrada, koštaće nekoliko stotina hiljada dolara, najavili su iz Panasonika.

U robota, koji će imati medicinske podatke za sve pacijente, farmaceuti će stavljati različite lekove, a robot će ih sortirati u fiočice sa imenom pacijenta.

U Panasoniku se nadaju da će im prihod od tog i drugih medicinskih robota dostići 30 milijardi jena (315 miliona dolara) u finansijskoj godini koja traje do marta 2016.

Japan je inače jedan od vodećih na sektoru robotike u svetu i vlada ove zemlje maksimalno podstiče razvoj ovog sektora. Japanski proizvođač automobila Honda je nedavno konstruisao i prvo dečijeg robota Asimo, koji se kreće i govori.

Projekata na kojima rade institucije poput japanskog Instituta za napredne tehnologije je mnogo, pitanje je samo u kojoj meri oni zadovoljavaju bezbednosne standarde, ali sa robotom bolničarem je to očigledno slučaj.

ap/beta/nj

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: jul, 2009.