Robot Aibo nije bolničar ali služi svrsi..Korporacija Panasonik, japanski džin u sektoru elektronike, zakoračila je u svet robotike, robotom bolničarem koji je u stanju sam da sortira lekove i da ih distribuira pacijentima koji su zadržani na lečenju.

Panasonik će robote prodavati japanskim bolnicama od marta iduće godine, a kasnije će ih ponuditi i američkom i evropskom tržištu.

Robot - medicinska sestra, koji nije dizajniran po ugledu na ljudsko biće već je u obliku kutije sa puno pregrada, koštaće nekoliko stotina hiljada dolara, najavili su iz Panasonika.

U robota, koji će imati medicinske podatke za sve pacijente, farmaceuti će stavljati različite lekove, a robot će ih sortirati u fiočice sa imenom pacijenta.

U Panasoniku se nadaju da će im prihod od tog i drugih medicinskih robota dostići 30 milijardi jena (315 miliona dolara) u finansijskoj godini koja traje do marta 2016.

Japan je inače jedan od vodećih na sektoru robotike u svetu i vlada ove zemlje maksimalno podstiče razvoj ovog sektora. Japanski proizvođač automobila Honda je nedavno konstruisao i prvo dečijeg robota Asimo, koji se kreće i govori.

Projekata na kojima rade institucije poput japanskog Instituta za napredne tehnologije je mnogo, pitanje je samo u kojoj meri oni zadovoljavaju bezbednosne standarde, ali sa robotom bolničarem je to očigledno slučaj.

ap/beta/nj

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: jul, 2009.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.