Dobrodošli u Hotel budućnosti!

Humanoid iz TokijaZamislite da svetlo u hotelskoj sobi zna gde gost želi da čita i da sve vaše želje za nekim osveženjem, ispunjava minibar-robot. Hotelske sobe mogle bi da nude takve usluge već koliko 2020. godine.

Frauenhofer institut u Duisburgu je sagradio jednu kuću, prototip hotela budućnosti, u kojem Vam sve želje ispunjava virtuelni batler.

Dobrodošli u hotel budućnosti! Ja sam Vaš sobni kompjuter i stojim Vam na raspolaganju. Vi se nalazite i najinovativnijoj hotelskoj sobi na svetu. Njeno ime je Hotel budućnosti a njen broj 2020“.

I čovek se baš tako i oseća dok stoji u prototipu Hotela budućnosti, kao da je teleportovan u godinu 2020. Ništa nije kao u običnom hotelu. Na prvi pogled mnogo toga podseća na sobu kapetana Kirka na svemirskom brodu Enterprajz. Miriše drugačije nego u normalnoj hotelskoj sobi, osvetljenje dolazi nekako indirektno, osećate se kao da ste na otvorenom, a nema ni ivica u koje biste mogli da udarite glavom. Uprkos svemu tome, ništa ne izgleda toliko strano. Znači, skoro nesvesno čovek registruje većinu novina u izložbenom modelu Hotela budućnosti. Šef projekta Vanesa Borkman kaže:

„Prototip Hotela budućnosti jeste za nas platforma u kojoj primenjujemo tehnologije budućnosti i realizujemo ideje, što vlasnicima hotela za sada nije omogućeno.“

Okruglo smiruje

Robot koji Vas informišeBez obzira na sve inovacije čovek se oseća prijatno u neobičnim odajama. Iako su forme i materijali ekstremno moderni, soba ne deluje hladno, zahvaljujući modernom LED osvetljenju. Posetilac uz nekoliko pokreta rukom može da stvori čitav spektar duginih boja. A avangardne forme bez oštrih ivica i uglova, ipak deluju harmonično. Vanesa Borkman objašnjava:

„Okruglo smiruje! Okruglo nam pre svega zbog organskih oblika omogućuje da integrišemo tehniku u celokupan dizajn. To su forme koje nalazimo u prirodi i koje celokupnom dizajnu daju jednu smirenost“.

Hotel budućnosti obiluje tehnikom. Skoro iz svakog dela sobe, pa i iz toaleta, možete da upravljate kompjuterom. Jednostavno postavite pitanje virtuelni batler Vam isporučuje sve željene informacije:

„Kompjuteru, kada se služi doručak?

„Doručak se služi od 6:30 do 10:30 u našem restoranu na petom spratu“.

Odgovori na sva pitanjaOdgovori na sva pitanja

Ako zanemarimo manje gramatičke greške, elektronska baza podataka informiše o svim pitanjima o hotelu i okruženju. Pa čak i savetuje kako da ispunite slobodno vreme, ili koji restoran da odaberete. Pored toga, kompjuterom možete da surfujete, telefonirate ili da se uključite u video konferencije.

Jer Hotel budućnosti je namenjen pre svega poslovnim ljudima, pa tek onda turistima. I tako posebnost Hotela čini ogromno panoramsko staklo, koje služi kao prozor, zavesa ili ekran. Vanesa Borkman kaže:

U idealnom slučaju, ako se zaželite Vaše porodice, možete i da daunlodujete fotografiju Vaših najbližih koja će biti oko Vas sve vreme.“

A da ne zaboravimo krevet, centralno mesto Hotelske sobe budućnosti. Na njemu naravno možete da spavate, ali zahvaljujuću ugrađenoj funkciji ljuljanja, i da se prepustite blagom transu:

„Kada kao biznismen stignete sa dugog puta u hotel, i potrebno Vam je 15-ak minuta odmora, onda je krevet idealan za prikupljanje snage i odlazak s punim elanom na sledeći sastanak“.

Malo zabave nije na odmetKafa za razbuđivanje

Ipak pre sastanka trebalo bi da popijete kafu za razbuđivanje. A nju Vam neće doneti kelner, već mini-robot koji možete pozvati putem kompjutera.

Itako dok obla tehnika usluži gosta u Hotelu budućnosti, moraće da prođe još koja godina. Vanesa Borkman predviđa da bi u blažoj formi već uskoro mogli da se pojave takvi hoteli:

"Ako želite da imate takav hotel, morate da se zapitate, da li on odgovara Vašem konceptu, koja je Vaša ciljna grupa i na osnovu toga da realizujete samo za Vas pogodno rešenje“.

autor: F. Gazon, I. Ivanović
odg. urednik: N. Jakovljević

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: jul, 2009.