Humanoid iz TokijaZamislite da svetlo u hotelskoj sobi zna gde gost želi da čita i da sve vaše želje za nekim osveženjem, ispunjava minibar-robot. Hotelske sobe mogle bi da nude takve usluge već koliko 2020. godine.

Frauenhofer institut u Duisburgu je sagradio jednu kuću, prototip hotela budućnosti, u kojem Vam sve želje ispunjava virtuelni batler.

Dobrodošli u hotel budućnosti! Ja sam Vaš sobni kompjuter i stojim Vam na raspolaganju. Vi se nalazite i najinovativnijoj hotelskoj sobi na svetu. Njeno ime je Hotel budućnosti a njen broj 2020“.

I čovek se baš tako i oseća dok stoji u prototipu Hotela budućnosti, kao da je teleportovan u godinu 2020. Ništa nije kao u običnom hotelu. Na prvi pogled mnogo toga podseća na sobu kapetana Kirka na svemirskom brodu Enterprajz. Miriše drugačije nego u normalnoj hotelskoj sobi, osvetljenje dolazi nekako indirektno, osećate se kao da ste na otvorenom, a nema ni ivica u koje biste mogli da udarite glavom. Uprkos svemu tome, ništa ne izgleda toliko strano. Znači, skoro nesvesno čovek registruje većinu novina u izložbenom modelu Hotela budućnosti. Šef projekta Vanesa Borkman kaže:

„Prototip Hotela budućnosti jeste za nas platforma u kojoj primenjujemo tehnologije budućnosti i realizujemo ideje, što vlasnicima hotela za sada nije omogućeno.“

Okruglo smiruje

Robot koji Vas informišeBez obzira na sve inovacije čovek se oseća prijatno u neobičnim odajama. Iako su forme i materijali ekstremno moderni, soba ne deluje hladno, zahvaljujući modernom LED osvetljenju. Posetilac uz nekoliko pokreta rukom može da stvori čitav spektar duginih boja. A avangardne forme bez oštrih ivica i uglova, ipak deluju harmonično. Vanesa Borkman objašnjava:

„Okruglo smiruje! Okruglo nam pre svega zbog organskih oblika omogućuje da integrišemo tehniku u celokupan dizajn. To su forme koje nalazimo u prirodi i koje celokupnom dizajnu daju jednu smirenost“.

Hotel budućnosti obiluje tehnikom. Skoro iz svakog dela sobe, pa i iz toaleta, možete da upravljate kompjuterom. Jednostavno postavite pitanje virtuelni batler Vam isporučuje sve željene informacije:

„Kompjuteru, kada se služi doručak?

„Doručak se služi od 6:30 do 10:30 u našem restoranu na petom spratu“.

Odgovori na sva pitanjaOdgovori na sva pitanja

Ako zanemarimo manje gramatičke greške, elektronska baza podataka informiše o svim pitanjima o hotelu i okruženju. Pa čak i savetuje kako da ispunite slobodno vreme, ili koji restoran da odaberete. Pored toga, kompjuterom možete da surfujete, telefonirate ili da se uključite u video konferencije.

Jer Hotel budućnosti je namenjen pre svega poslovnim ljudima, pa tek onda turistima. I tako posebnost Hotela čini ogromno panoramsko staklo, koje služi kao prozor, zavesa ili ekran. Vanesa Borkman kaže:

U idealnom slučaju, ako se zaželite Vaše porodice, možete i da daunlodujete fotografiju Vaših najbližih koja će biti oko Vas sve vreme.“

A da ne zaboravimo krevet, centralno mesto Hotelske sobe budućnosti. Na njemu naravno možete da spavate, ali zahvaljujuću ugrađenoj funkciji ljuljanja, i da se prepustite blagom transu:

„Kada kao biznismen stignete sa dugog puta u hotel, i potrebno Vam je 15-ak minuta odmora, onda je krevet idealan za prikupljanje snage i odlazak s punim elanom na sledeći sastanak“.

Malo zabave nije na odmetKafa za razbuđivanje

Ipak pre sastanka trebalo bi da popijete kafu za razbuđivanje. A nju Vam neće doneti kelner, već mini-robot koji možete pozvati putem kompjutera.

Itako dok obla tehnika usluži gosta u Hotelu budućnosti, moraće da prođe još koja godina. Vanesa Borkman predviđa da bi u blažoj formi već uskoro mogli da se pojave takvi hoteli:

"Ako želite da imate takav hotel, morate da se zapitate, da li on odgovara Vašem konceptu, koja je Vaša ciljna grupa i na osnovu toga da realizujete samo za Vas pogodno rešenje“.

autor: F. Gazon, I. Ivanović
odg. urednik: N. Jakovljević

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: jul, 2009.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.