Ovako lična karta izgleda sadaZidojče cajtung nas u današnjem broju detaljno upoznaje sa novim tipom lične karte čije se uvođenje u Nemačkoj planira od jeseni. Glavna prednost te lične karte je u tome što će ona moći da se koristi i za identifikaciju na Internetu. Sve je više stvari koje građani obavljaju preko Interneta: kupovina, finansijske transakcije kao što su uplata ili isplata preko banke, ili pak vađenje ili produžavanje roka važenja dokumenata u opštinama. Onaj ko sedi za računarom mora da dokaže da je taj za koga se izdaje. Sada je nemačka vlada smislila rešenje u vidu digitalne lične karte.

Ovaj digitalni dokument je trenutno u fazi testiranja. Može da posluži kako za prijavu i registraciju vozila, tako i za predaju poreskih dokumenata finansijskoj službi, ali i kao dokaz o punoletstvu na automatima za cigarete. Trenutno u Nemačkoj trećina svih korisnika interneta ne želi da uplaćuje novac preko računara jer taj način smatra nesigurnim. Nešto više od četvrtine ne koristi ni mogućnost kupovine robe na taj način. Nova lična karta bi trebalo da promeni te navike i osokoli građane da što više podataka o sebi stave u elektronski opticaj.

Kome sve Ovaj dokument će imati format kreditne kartice. Ali, neće imati magnetnu traku, već će podaci biti memorisani na specijalnom RFID-čipu koji će moći da se očitava na daljinu - putem radio-talasa. Da bi podaci bili dostupni samo onima koji treba da ih očitaju, biće elektronski šifrovani, baš kao i sam prenos. Tako niko ko nije ovlašćen neće sopstvenim skenerom moći da "skida" podatke o građanima Nemačke - kako tvrdi vlada. Osim toga, vlasnik kartice najpre mora da odobri pristup svojim podacima ukucavanjem šestocifrene lozinke. Šest cifara je sigurnije nego četiri, kažu autori ovog orvelovskog programa. I dodaju da će vlasti u svakom trenutku moći da zamene, ili čak ponište nečiju elektronsku lozinku.

Korisnici podataka sa ličnih karti za to će imati specijalno ovlašćenje, odnosno certifikat, koji će se izdavati samo "u legitimne poslovne svrhe". Preduzeća koja budu htela da barataju podacima građana moraće da dokažu da žele samo podatke koji su nužni za obavljanje poslovne transakcije. Tako će vlasnicima automata za cigarete biti dozvoljeno da sa ličnih karti "skidaju" samo podatak o tome da li je vlasnik kartice stariji ili mlađi od 18 godina, a ne i kada je rođen.

Zajedno sa ličnom kartom, građani bi trebalo da dobiju i takozvani "starter-kit" u kome se nalazi i aparat za očitavanje podataka koji može da se poveže sa računarom, tako da će uvek moći sami da proveravaju šta je sve zabeleženo na čipu. Država je za te pakete izdvojila 24 miliona evra, a oni koji budu morali naknadno da kupuju "čitače" moraće da ih plate između 10 i 15 evra. Doduše, to neće biti takozvani bezbedni čitači koji onemogućavaju "neprijateljskim" softverima da "kradu" podatke. "Bezbedni" će koštati mnogo više...

O mogućnostima manipulacija i kontrole - drugi put...

priredio Saša Bojić

odg. urednik: N. Jakovljević

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: januar, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.